Veckans blogg: Ylvas Bakverkstad

Då har vi tagit klivet in i julveckan med allt vad det innebär av förväntningar från olika håll och kanter. Släktingar ska samlas och barnen ska tindra men julen är också den tid på året som vi grälar som mest. Alla förväntas vara glada men man kan inte tillfredsställa allas önskningar och ibland blir det krockar. Planering är A och O för att undvika stress och jag är medveten om att det är lättare sagt än gjort men jag lovar att om du är ute i god tid med alla bestyr så kommer det bli färre irritationer.

Utöver stress så grälar vi oftast om vi köpt för många eller för få klappar, likaså om de är för dyra eller onödiga. Ett annat irritationsmoment som är vanligt förekommande gäller julfirandets regler. Vissa äter tidigt och öppnar klapparna senare medan andra gör tvärtom och invanda rutiner kan ibland vara knepiga att rucka på. Småbarnsföräldrar kan även irriterar sig på att far- och morföräldrar har andra regler och till exempel låter barnen äta för mycket godis eller på annat sätt bryter de rutiner man har arbetat fram med sina barn. Försök att hålla sams under julen, om inte annat för barnens skull.

Årets sista veckans blogg är Yvas Bakverkstad som drivs av Ylva Lindgren. Hon jobbar som konditor och skriver är även på Vin & Matguiden. I vanlig ordning spar jag inlägget under fliken veckans blogg. Ha en fantastisk vecka och kom ihåg att för mycket av en bra sak kan vara underbart.

Jag heter Ylva och bor med min familj strax utanför Stockholm. Jag både jobbar med bakning och har det som min hobby. Jag är uppvuxen i en kreativ och konstnärlig familj. Min pappa är konstnär och även jag tyckte mycket om att rita och måla när jag var liten. Senare tog mitt intresse för bakning vid och jag började baka tårtor av olika slag när jag gick i grundskolan. Jag bakade ofta till vänner och bekanta, till födelsedagar och fester. Ofta var det figurtårtor som gällde, eller andra fantasifulla tårtor med söta marsipanfigurer uppepå. Något år efter att jag gått klart det ekonomiska programmet på gymnasiet kom jag fram till att det var konditor jag ville bli och bestämde mig för att utbilda mig till det!

Nu har det gått 15 år sedan jag utbildade mig och idag är det inte bara tårtor som gäller, även om jag fortfarande gärna bakar tårtor till vänner och särskilt till deras barn när det vankas kalas eller andra festligheter. Jag tycker om att variera min bakning, och bakar gärna efter säsong med allt vad det innebär.

Att fotografera mina bakverk har även det blivit ett stort intresse. Man äter med ögat heter det ju och för mig är det viktigt att bakverken både ser goda ut och smakar gott. Att få till dekorationen på ett bakverk och avsluta det hela med ett snyggt foto fulländar min bakning.

Sedan snart två år tillbaka är jag skribent på Vin & Matguiden. När jag började skriva recept på deras sida fick jag blodad tand och startade efter ett år min egen blogg, som alltså är relativt nystartad.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Något av det bästa med bakning är att det går att variera på så många olika vis, med olika tillvägagångssätt för olika bröd och bakverk. En del lite enklare och en del lite svårare. Den stora charmen med bakning tycker jag är att baka efter säsong och till årets alla olika högtider, man ledsnar aldrig. Därför kan jag inte säga vad jag helst bakar, det är för svårt att välja något. Det är blandningen som gör bakning så roligt! Till en lugn helg hemma bakar jag gärna bröd som får jäsa över natten. Vankas det fest är det desserter och tjusiga tårtor som gäller. Däremellan blir det en hel del lite nyttigare bakning, som rawfoodbollar till exempel, de kan varieras i oändlighet!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Budapestbakelse är en klar favorit när jag är ute och fikar. Annars är det inte mycket som slår en klassisk kanelbulle. Dock är jag försiktig med vanligt vete, eftersom min mage inte mår bra av det. Hemma bakar jag mycket med dinkelmjöl, som är lite snällare mot magen.

Vad är ditt bästa bakminne?
Det var en klurig fråga. När jag bakar tårtor till barn som beställt något extra fint till sin födelsedag, kanske en figurtårta, så känns det särskilt kul när jag får överlämna tårtan och se deras (förhoppningsvis) positiva reaktion. Även de gånger jag fått äran att göra bröllopstårtor åt mina vänner, hamnar högt på listan.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle nog avstå kändisar och hellre bjuda in alla mina vänner samtidigt på ett stort, härligt gammeldags kafferep!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Min blogg är som sagt relativt nystartad och än så länge har det varit ganska sparsamt med frågor från läsare. De frågar jag får handlar allmänt om recepten och jag försöker hjälpa till så gott det går!

Raw Chocolate Cake
Recept: Här

Karlsbaderbullar med saffranskräm
Recept: Här

Mjuk pepparkaka med clementinglasyr
Recept: Här

Vaniljkola med flingsalt
Recept: Här

Solgula morotsfrallor med pumpafrön
Recept: Här

Klassisk gräddtårta med blåbär & björnbär
Recept: Här

Blogg: Ylvas Bakverkstad
Drivs av: Ylva Lindgren
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.