Vilket kaffefilter är bra?

Har du tänkt på att valet av kaffefilter kan ha betydelse för den totala smakupplevelsen? Om kaffet har en underlig smak så tänker nog inte gemene man på att det kan bero på kaffefiltret utan snarare på kaffet men nu visar ett test att valet av kaffefilter kan ha stor inverkan på smaken.

Idag serveras det årligen omkring 600 miljarder koppar kaffe globalt och det är vi nordbor som toppar listan över de som konsumerar mest kaffe. Vi svenskar dricker i genomsnitt tre koppar dagligen.

I mars månad publicerade Testfakta ett test där kaffeexperterna Linnea Vannesjö (kaffeexpert och tidigare svensk baristamästare) och Henrik Sandén (kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning) jämförde åtta olika kaffefilter. Pappersfiltren bestod av en blandning av blekta och oblekta filter.

Testets olika delmoment bestod utav smaktest av filtervatten (blindtest), smaktest med kaffe (bedömning av kaffets karaktär och kaffeprovning) samt hantering.

De aktörer som valdes ut var följande
Coop – vita kaffefilter
Melitta – Original
Moccamaster – Kaffefilter
Melitta – Gourmet Intense
Eldorado – Kaffefilter
ICA Basic – Kaffefilter
Bellarom – Coffe Filters (Lidl)
Cores Gold – Cores Gold KF4

Högst betyg
Coop – vita kaffefilter (9.0 i betyg)

Helt ok
Melitta – Original (8,4 i betyg)

Lägst betyg
Cores Gold – Cores Gold KF4 (2,8 i betyg)

Testet i sin helhet med kommentarer finner du här.

Summering
Valet av kaffefilter spelar roll för den totala smakupplevelsen. Om du satsar på ett schysst kaffe, se då även till att köpa bra filter. Rent generellt kan man säga att bruna filter ger mer bismak än blekta. Tidigare brukade kaffefilter vara klorblekta men numera bleks de som klarar Svanens krav med syre som inte leder till skadliga effekter på miljön. Slutligen, gå in och kika på testet och klicka upp PDF-filen där du kan se testet i sin helhet. Du kan även läsa testet i senaste pappersutgåvan av Hem & Hyra samt online här.

✶✶✶

Det är inte enbart kvalitén på kaffe och filter som garanterar en god dryck utan förvaring, dosering, vatten och rengöring spelar också in för den optimala kaffeupplevelsen.

Förvara kaffet väl då syre är kaffets fiende och så fort du öppnar förpackningen så börjar de eteriska oljorna att oxidera så det gäller att ha en tät förslutning. Jag brukar behålla kaffet i ursprungsförpackningen och sedan lägga den i en burk med lock och förvara den mörkt.

Jag förordar egen kvarn då det är det mest optimala för att få ut det mesta och bästa ur varje böna. Sedan doftar det så gott också när man maler bönorna. Jag brukar ta 6-7 gram kaffe per dl och sedan låta det dra i cirka 4 minuter i presskanna och mellan 3 och 3,5 minuter med bryggning med tratt. Rent generellt är det bara att finlira för att få fram sin optimala tid då vissa gillar mer syra (kortare bryggtid), andra förordar bitter smak (längre bryggtid).

Vad du än gör, köp ett bra kaffe. Jag köper specialkaffe som är något dyrare men kvalitén är den bästa på marknaden och odlarna får mer betalt. Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet skall överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala. Kaffet skall odlas och skördas under ideella förhållanden, utan bekämpningsmedel och för hand. Det skall finnas en spårbarhet från odlare till butik med tydlig märkning.

Det är inget konstigare med kaffe som produkt jämfört med exempelvis te, vin, öl och whiskey där det finns en uppsjö av olika sorter, vissa bra, andra urusla. Det gäller helt enkelt att prova sig fram för att upptäcka sina favoriter.

Ett tips, blötlägg gärna kaffefiltret innan bryggningen, då får du bort en del bismak som kan finnas på filtret. Och du, se nu till att njuta av kaffet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.