Vinnare av Årets Chokladbakelse – Magnus Johansson Bageri & Konditori

Igår fick jag äran att sitta med i juryn för Årets Chokladbakelse i Stockholm och det blev en riktigt trevlig tillställning. Det är Stockholms bagare och konditorer som arrangerar tävlingen med bla Magnus Johansson, Per Klein (Lundbergs konditori) och Anna Björlin Arvids (Lidingö Bröd & Pâtisserie).

Utöver mig så bestod juryn av ytterligare fem personer nämligen Jesper Johansson (Werner Gourmetservice), Jessica Sandberg (Nya konditoriet i Umeå), Petra Månström (driver Sveriges största löparblogg), Daniel Fritzdorf (ansvarar för Stockholmsmässans mat- och bakrelaterade mässor) samt Kajsa Nilsson (lärare bagare/konditor på yrkeshögskolan i Kristianstad).

Jag gillar upplägget med att ha med tre stycken experter där Jessica är nybliven nordisk mästare med konditorlandslaget, Kajsa kom tvåa i Årets Konditor i fjol och Jesper ansvarar för utbildningar inom konditori och mixa upp det med tre stycken personer som ej är experter. I år var det 12 stycken bidrag och vi i juryn fick på förhand inte reda på från vilket konditori som varje bakverk kom ifrån. Kriterierna var utseende, smak och teknik men vi skulle även ta hänsyn till om bakverken gick att producera i en snabb och effektiv takt för att sedan säljas i butik.

Själva testet i sig var inga konstigheter och skiljer sig inte nämnvärt mycket åt i jämförelse med de tester jag tidigare ägnat mig åt när det gäller semlor och kanelbullar. Skillnaden nu var att vi var flera personer som kunde diskutera sinsemellan. Vi fick in en bakelse i taget som synades ordentligt och som vi delade itu för att få se innandömet. Det intressanta med bedömningen var att det inte var så väldigt stor skillnad med hur vi betygsatte bakverken mellan Jesper, Jessica och Kajsa och oss övriga som ej är verksamma inom yrket.

När alla poäng räknades ihop så skilde det sig inte så många poäng mellan ettan och tvåan och vinnare av 2017-års chokladbakelse i Stockholm gick till Magnus Johansson Bageri & Konditori. Ett stort grattis till konditorerna Annie Hedman, Sandra Nordin och Emma Johansson som slagit sina kloka huvuden ihop och skapat det vinnande bidraget.

1. Magnus Johansson Bageri & Konditori
2. Tössebageriet
3. Gateau
4. Resterande bidrag

1. Magnus Johansson Bageri & Konditori

2. Tössebageriet

3. Gateau

Ettan och tvåan “Head to head”

Glada vinnare: Annie Hedman, Sandra Nordin och Emma Johansson

Juryarbete

Övriga bidrag hamnade på en delad fjärdeplats

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.