Vinnarna – White Guide Cafè 2014/15

I eftermiddags var det så dags för White Guide att kora Sveriges bästa café 2014. Annie och jag begav oss till anrika Café Opera där det var mellan 250-300 personer i lokalen och förväntningarna var höga bland alla som var där och speciellt bland representanterna från de nominerade caféerna.

white guide 023edited

white guide 024edited

White Guide Café samlar de bästa från klassiska konditorier och sommarfik till italienska espressobarer och de senaste kaffetemplen. Över 350 caféer har testats, varav 263 lyckats kvalificera sig till en plats i boken. Men innan prisutdelningen var det mingel och massor av goda bakverk.

white guide 009editedwhite guide 012editedwhite guide 013editedwhite guide 016editedwhite guide 139edited

I år finns det inte mindre än sju olika priskategorier och några av de nominerade caféerna har jag besökt ett flertal gånger och vissa andra ser jag fram emot att få besöka, speciellt de utanför Stockholmsområdet. Samtliga caféer som var nominerade är värda en stor eloge då de enligt mig alla är vinnare men någon måste vara etta enligt tävlingsreglerna. Presentatör för dagen var Mia Öhrn.

Nominerade till Årets Värt en Resa

  • Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret
  • Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Pumpans café & restaurang, Ven
  • UlvöByn – Café Måsen, Ulvön

Vinnare: Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret
Motivering: För att med genuin kaffe- och bakverksglädje ha vårdat sitt skånska kulturarv i en prunkande trädgård där gästerna njuter lika mycket av samvaron som utsikten.

white guide 035edited white guide 038edited

Nominerade till Årets Hållbara Café – I samarbete med KRAV

  • Konditori Genuin, Saltå Kvarn, Järna
  • Gunnebo kaffehus, Mölndal
  • Mimmis Visthus, Norrköping
  • Rosendals Trädgårdscafé, Stockholm

Vinnare: Gunnebo kaffehus, Mölndal
Motivering: För att ha skapat en ekologisk upplevelse i toppklass med stort hjärta i en unik miljö med smakrika och vackra bakverk – ofta gjorda på hemodlade råvaror.

white guide 068edited white guide 072edited

Nominerade till Årets Fikaställe

  • Fiket, Gränna
  • Leva Kungslador, Visby
  • Nolbygårds Ekobageri & Kafé, Alingsås
  • Patisserie David, Malmö

Vinnare: Patisserie David, Malmö
Motivering: För att med stor passion och hantverksskicklighet ha skapat en trivsam fransk oas fylld av smak, charm och oändliga valmöjligheter – allt i en levande historisk miljö.

white guide 045edited white guide 048edited

Nominerade till Årets Stjärnskott

  • Cykelcafé Le Mond, Stockholm
  • Haga Tårtcompani & Bageri, Stockholm
  • Lundbergs konditori, Stockholm
  • Söderberg & Sara Bageri, Ystad

Vinnare: Söderberg & Sara Bageri, Ystad
Motivering: För att med framgång ha skapat en sympatisk kombination av fantastiskt kaffe och lysande ekologiskt bagerihantverk på ett och samma café – där kvalitet genomsyrar hela upplevelsen.

white guide 055edited white guide 059edited

Nominerade till Årets Kaffebar – i samarbete med Löfbergs

  • da Matteo Magasinsgatan, Göteborg
  • Drop Coffee, Stockholm
  • Kale’i Kaffebar, Göteborg
  • Solde, Malmö

Vinnare: Drop Coffee, Stockholm
Motivering: För att ha skapat ett möte mellan de senaste landvinningarna på specialkaffe- och baristafronten och en bredare publik – med hjälp av kunskap, pedagogik och glimten i ögat.

white guide 076edited white guide 079edited

Nominerade till Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods

  • Brogyllen, Göteborg
  • Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • PM Bröd & Sovel, Växjö
  • Tössebageriet, Stockholm

Vinnare: PM Bröd & Sovel, Växjö
Motivering: För att de levererar hela bredden inom klassiskt konditorhantverk – med en modern twist – där hållbara råvaror betyder lika mycket som nybakat bröd, hemgjorda pålägg och egna praliner.

white guide 084edited white guide 090edited

Nominerade till Årets Bästa Café

  • Johan & Nyströms Konceptbutik, Stockholm
  • Kafé Esaias, Stockholm
  • Koppi, Helsingborg
  • Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Lilla Kafferosteriet, Malmö

Vinnare: Johan & Nyströms Konceptbutik, Stockholm
Motivering: För att med osviklig känsla för service, kunskap och kvalitet ha skapat ett eget kaffe- och teuniversum, komplett med ypperliga bakverk, hög storstadpuls och stort hjärta.

white guide 093edited white guide 108edited

Efter cirka två härliga timmar så var det dags för Annie och mig att tacka för oss och med en sprillans ny utgåva av boken om Sveriges bästa caféer 2014 begav vi oss ut i storstadsdjungeln för nya äventyr.

white guide 123edited white guide 131edited white guide 066edited white guide 024edited white guide 135edited

Om White Guide Café:

Med White Guide Café vill vi uppmärksamma och hylla den ytterst svenska företeelsen ”att fika”. I få andra länder finns samma kultur som här kring att gå ut på lokal, dricka något gott och kalasa på bakverk. Och för den som är på resande fot, eller bara vill upptäcka nya pärlor i sin egen region, är White Guide Café en perfekt ledsagare.

Vi tillåter oss att betrakta begreppet café som något ganska brett. Det är ett medvetet val. Vi har förutsättningslöst testat allt från trendiga kaffebarer till klassiska, insuttna fik för att vaska fram guldkornen. I år har vi också kompletterat poängen med två symboler; en kaffeböna för ställen där du kan förvänta dig att hantverket kring kaffet är på topp – och en bakelse på de ställen som sötsaksälskaren borde uppsöka. För att sedan se vilken stil och inriktning caféet har finns även en fyllig text om smaker, stämning, miljö och specialiteter.

Innehållet i White Guide Café har skapats på samma sätt som White Guide med restauranger: anonyma bedömningar från vår speciella testgrupp på runt 30 personer som sedan tidig vår 2014 varit ute och testat och betygsatt svenska caféer. Det är viktigt att påpeka att oavsett vilket betyg som står vid caféet så ska alla som är med i guiden betraktas som en rekommendation från oss.

I White Guide Café berättar vi också om nyheter och trender i både stort och smått och vi listar även caféer utifrån olika specialiteter. Några tendenser vi har sett vid årets testningar är att servicenivån på kaffebarerna ökar stadigt, att det finns tecken på nyskapande i den svenska konditorbranschen och att ekologi och fairtrade spelar en allt större roll på svenska caféer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.