Vinnarna – White Guide Cafè 2016

I eftermiddags korade White Guide Café de bästa fiken i landet på en gala som arrangerades i konsertlokalen Eric Ericsonhallen inrymd i före detta Skeppsholmskyrkan på Skeppsholmen. Solen sken över ett vackert Stockholm och Annie (min fru) och jag begav oss iväg till evenemanget med tillförsikt.

IMG_2079edited
Samtliga kategorivinnare

Det är fjärde året i rad som guiden presenteras och i år har över 400 caféer testats varav 336 lyckats kvalificera sig. Det var ett par hundra personer i den vackra lokalen och förväntningarna var höga bland alla som var där och speciellt bland representanterna från de nominerade caféerna. White Guide Café samlar de bästa från klassiska konditorier och sommarfik till italienska espressobarer och de senaste kaffetemplen.

Innan prisutdelningen var det mingel, trendspaning samt vacker körsång. I år var det inte mindre än åtta olika priskategorier som presenterades av den utmärkte moderatorn Johanna Westman. I vanlig ordning kommer jag att publicera flera utdrag ur guiden de närmaste dagarna. Idag handlar det om samtliga vinnare i de olika kategorierna.

Nominerade till Årets Värt en Resa

☞ Byvägen 35, Sankt Olof
☞ Café på Klostret, Källby
☞ LillaRo Café & Musik, Förslöv
☞ Olof Viktors bageri & café, Glemmingebro
☞ R C Chocolat, Sigtuna

Vinnare: R C Chocolat, Sigtuna
Motivering: För ett oemotståndligt helgjutet och kvalitetsfokuserat utbud av bakverk, desserter, praliner och mackor där omsorg och kvalitet även omfattar drycker.

Nominerade till Årets Hållbara Café

☞  Gunnebo Kaffehus och Krog
☞  Hornuddens ekocafé, Strängnäs
☞  Mormors stenugnsbageri och kaffestuga
☞  Nolbygårds Ekobageri & Kafé
☞  StrandNära EkoCafé

Vinnare: Hornuddens ekocafé, Strängnäs
Motivering: För att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt.

Nominerade till Årets Fikaställe

☞ Fotografiska, Stockholm
☞ Nygrens café, Alingsås
☞ Slottsträdgårdens Kafé, Malmö
☞ Stålboms konditori, Falkenberg
☞ Konditori Valand, Stockholm

Vinnare: Nygrens café, Alingsås
Motivering: För att ha kombinerat en ombonad och gemytlig ute- och inomhusmiljö med hög kvalitet och känsla för detaljer både vad gäller drycker och bakverk.

Nominerade till Årets Stjärnskott

☞ Bread and Table, Stockholm
☞ Brygg Club & Café, Skellefteå
☞ Byvägen 35, Sankt Olof
☞ Skroten Café & Skeppshandel, Stockholm
☞ Älskade Traditioner, Stockholm

Vinnare: Älskade Traditioner, Stockholm
Motivering: För att ha skapat ett café att bli glad av och återvända till – såväl när det gäller det ät- och drickbara utbudet, som den genomtänkta miljön och det trevliga bemötandet.

Nominerade till Årets Kaffebar

☞ Budhas Kafferosteri, Lycksele
☞ Drop Coffee Roasters, Stockholm
☞ Kafé Esaias, Stockholm
☞ Kale’i Kaffe & mat, Göteborg
☞ Koppi, Helsingborg

Vinnare: Kale’i Kaffe & mat, Göteborg
Motivering: För att med bravur ha vuxit till en större kaffedestination där noga utvalda bönor i kombination med hembakta bakverk levereras.

Nominerade till Årets Bageri

☞ Bageri Petrus, Stockholm
☞ Magnus Johanssons Bageri & Konditori, Stockholm
☞ Lindeberg Bageri och Konditori, Stockholm
☞ Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping
☞ Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge

Vinnare: Bageri Petrus, Stockholm
Motivering: För att med stort hantverkskunnande ständigt utmana med nya och återupptäckta bakverk samt för att ha utvecklat branschen med idéer som avsmakningsfrukost och bagargästspel.

Nominerade till Årets Konditori

☞ Berzelii Choklad, Göteborg
☞ Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala
☞ Conditori Nordpolen, Vara
☞ Tössebageriet, Stockholm
☞ Vete-Katten, Stockholm

Vinnare: Conditori Nordpolen, Vara
Motivering: För att ständigt förnya sig utan att överge de älskade klassikerna tillsammans med en ständig nyfikenhet och energi som bidrar till en levande kondismiljö där alla trivs.

Nominerade till Årets Bästa Café

Vinnare: Annas Hembageri, Mariefred
Motivering: För att ha gjort det lilla röda torpet till en genuint hjärtlig upp­levelse där hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna.

IMG_2075edited

Både Annie och jag fick en liten glädjetår i ögonen när Annas Hembageri kammade hem det tyngsta priset. Vi har följt dem under så många år och ägarna Anna och Robert är fantastiska eldsjälar med så mycket glädje och serviceanda så det slår gnistor om dem. Deras två caféer i Mariefred är två underbara fik med en genuin ”hemma-hos-känsla”. De har vunnit flera priser för deras bröd i SM för mathantverk och deras kanelbullar är ljuvligt goda. Nu är alltså deras två fik rankade som nummer ett respektive 18 i guiden över Sveriges bästa caféer, snacka om hyffsad utdelning! 2014 skrev jag om dem för första gången som du kan läsa här.

IMG_2070editedJohanna Westman, Lena Ilkjaer, Mia Öhrn

Efter cirka två härliga timmar så var det dags för Annie och mig att tacka för oss och med en sprillans ny utgåva av guiden om Sveriges bästa caféer 2016-17 begav vi oss ut i storstadsdjungeln för nya äventyr.

imageedit_7_9254171155

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.