Vörtbröd – med eller utan russin?

Russin eller inte russin i vörtbrödet är en vattendelare bland folk. Häromdagen besökte jag ett bageri och vid disken uppstod en livlig diskussion bland de köande gästerna om det skall vara russin eller inte russin i ett vörtbröd.

Där satt jag med min kaffe och saffransbulle och tjuvlyssnade och njöt av diskussionen som pågick i flera minuter. Vem som hade rätt? Ingen för givetvis finns inget rätt eller fel när det kommer till russin eller ej i vörten. Själv äter jag helst vört med russin då jag tycker det ger mer karaktär och smak.

Foto: Brödinstitutet – blogginlägg från 2014.

Vörtbrödet är ett bröd med anor 400 år tillbaka i tiden och det var ursprungligen en mellansvensk lyxlimpa eller herrskapsbröd som sedan blev ett högtidsbröd och som intogs till jul, påsk och i samband med skördefesten. Numera förknippas vörtbrödet med julen i hela landet men även kring påsk äts det en hel del vört.

Vörtbröd från bageri Lundmark i DN-huset.

Sirap eller maltsirap är ingredienserna som historiskt sett gjorde brödet extra lyxigt och som var en välkomnande omväxling till det osötade brödet. Man tillsatte vört som man hade tillgång till när man bryggde öl, vanligen inför de stora helgerna. Brödet som används till dopp i grytan är oftast ett vörtbröd.

För två veckor sedan köpte jag ett vörtbröd på Ica, ett bröd från en av de stora industribagerierna. Hur det smakade? Ja, vad skall jag säga, om man uppskattar konsistensen och smaken av gummisnodd och radergummi så är brödet en given hit. Min rekommendation är att inhandla vörtbrödet från ett lokalt bageri.

Stockholms godaste vörbröd bakas enligt mig på Vallentuna stenugnsbageri.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.