För några veckor sedan var Annie och jag och fikade i Vintervikens Trädgård .Nu återvände vi till samma område, fast till Winterviken Cafè som drivs av Markus och Erika Aujalay. Tegellbyggnaden är Nobels gamla dynamitfabrik från 1891. 1889 revs här ett magasin för salpetersyra för att ge plats åt den nya fabriken, som i folkmun kom att kallas ”Syran”. Fabriken, som konstruerades av den belgiske ingenjören Gustaf Delaplace, stod färdig 1891 och är nu den enda fabriksbyggnaden som finns kvar i området.
Området är stort och det är trevligt att promenera bort till Vintervikens Trädgård eller gå längst vattnet. Caféet är stort och rymligt och det finns gott om sittplatser både inom- och utomhus. Det finns hängmatta samt ett stort antal solstolar längst tegelväggen där man kan slappa.
Utbudet av bakverk och smörgåsar är begränsat, men det som finns är av hög kvalité. Vi beställer äppel- och rabarberpaj, morotskaka, rabarbsaft från Värmdö musteri, Nygårda blåbörssoda samt cappuccino.
Äppel- och rabarberpajen samt morotskakan var fantastiskt goda. Här visar man att det många gånger kan vara bättre att ha mindre utbud av högre kvalité kontra ett brett utbud med sämre kvalité, vilket inte är helt ovanligt bland många caféer. Prisläget blir därefter lite högre.
Miljö/omgivning: Naturnära
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, maträtter
White Guide Café 2015/16: 26 poäng (av totalt 40), God klass
Winterviken
Adress: Vinterviksvägen 60
Telefon: 08-400 264 80
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: winterviken
Twitter: —
Öppettider:
Måndag-fredag 11.00–16.00
Fredag-lördag 11.00–16.00