20 härliga fikahäng i Stockholm

Så här års brukar jag vilja sitta och njuta av en kopp kaffe och en god bulle på ett trädgårdskafé i en naturnära miljö och tack och lov så finns det en hel del mysiga fik att besöka nu under semestern och det gäller både året-om-öppna-fik och sommarkaféer.

Jag har listat ett gäng fik som har öppet nu under semestermånaden juli med den gemensamma nämnaren att samtliga ligger naturnära och utanför tullarna. Så håll till godo och njut av din fika.

Artipelag (Gustavsberg)
Supermysig miljö vid Baggensfjärden. Vacker natur och stora ytor. Här kan man både äta mat och ta en fika. Utsikten är sagolik och strandpromenaden på cirka 800 meter på breda gångbroar byggda av lärkträ är ett måste. Handikappanpassat område, vilket är ett stort plus. Fik med härlig miljö på Bådan café & konditori. Rekommenderas varmt.
Hemsida/Facebook/Instagram

Herrängens gård 
Mitt i ett villaområde vid Långsjön i Älvsjö ligger denna oas med anor från 1600-talet. Charmigt med schysst urval av bakverk och bra priser. Allt bakas på plats. Grillkvällar fredagar mellan 17.00-21.00
Adress: Segeltorpsvägen 49-51, Älvsjö
Hemsida/Facebook/Instagram

Hovgården cafè
Mysigt trädgårdscafé med hembygdsmuseum och bagarstuga intill Adelsö kyrka och världsarvet Hovgården. Riktigt trevligt att sitta i trädgården under äppelträden och njuta av en riktigt god fika.
Adress: Hovgården, Adelsö/Ekerö
Hemsida/Facebook/Instagram

Kanaans trädgårdskafé
I utkanten av Grimsta naturreservat, vackert beläget vid Mälaren blott ett bullkast från Kanaanbadet ligger Kanaans trädgårdscafé. Kaféet är öppet året om och sommartid erbjuds det trädgårsbar, livemusikquiz och livemusik. Ägarinnan Karin Sundqvist driver även Lyckeby trädgårdscafé i Hässelby samt Fanny Udde i Nacka.
Adress: Kanaans väg 83, Bromma
Hemsida/Facebook/Instagram

Klockargårdens våffleri
I Grödinge Kyrkby, precis vid landsvägen, en kvart från Tumba centrum, ligger Klockargården med sina faluröda hus och vita knutar. Klockargården börjar sin historia i mitten av 1800-talet och var då en del av kyrkans ägor. Riktigt mysigt ställe med stor trädgård och våfflor i stora lass (matiga och dessertvåfflor).
Adress: Grödinge Kyrkby 6, Grödinge
Hemsida/Facebook/Instagram

Notholmen café
Nedanför Tyresö slottspark ligger Notholmen som ligger på en liten ö som man kommer till via en träbro. Urmysigt ställe där man även kan bada från klipporna. Jag brukar parkera bilen vid Tyresö handelsträdgård och promenera ned till fiket (finns även ett fik vid slottet). Själva fiket håller sisådär klass men miljön är helt underbar. Det arrangeras även musikkvällar på Notholmen.
Adress: Slottsvägen, Tyresö. Parkera vid Tyresö Handelsträdgård eller invid kyrkan. Promenera cirka 10 min genom en fantastisk parkmiljö.
Hemsida/Facebook/Instagram

Nyckelvikens Herrgård
En klassiker och favorit bland barnfamiljer. Här finns skog, ängar, djur, hav och ett charmigt fik med vacker utsikt. Miljön är sagolik och det är lika vackert här sommar som vinter. Om du inte fikar på kaféet så kan du alltid ta med picknick och sitta under en ek, bada från klipporna eller bre ut dig på gräsmattan.
Adress: Nyckelviksvägen 1, Nacka
Hemsida/Facebook

Nytorp café
Mysigt och enkelt fik som huserar i ett torp från 1700-talet i ett naturskönt område. Jag har en viss förkärlek för dessa torp och liknande fik finner du i Orhem (Torpet Orhem), Enskede (Enskedeparkens bageri), Skarpnäck (Karl o Kristinas) och i Sickla (Svindersviks Brygghus). Läs tidigare inlägg här.
Adress: Gamla Stockholmsvägen 89, Huddinge
Facebook

Parkvillan café
Ett bullkast från Bogesunds slott ligger Parkvillan från 1890-talet. Allt bakas på plats och du njuter av fikat i trädgården. Ligger bara ca fem minuter med bil från Vaxholms centrum.
Adress: Per Brahes väg 5, Vaxholm
Hemsida/Facebook/Instagram

Rosenhill
Bohemiskt ställe med kafé, gårdsbutik, musteri och bakluckeloppis. Sittplatser lite varstans i den stora trädgården. Självplock. Kul plats för barnen då det finns mycket att upptäcka. Jag brukar köpa med mig grönsaker vid mina besök. Bakluckeloppis varje söndag.
Adress: Nyckelbyvägen 22, Ekerö
Hemsida/Facebook/Instagram

Röda Villan
Ta båten till Fjäderholmarna med Strömma eller Waxholmsbolaget från city (tar ca 25 min). Strosa omkring på Fjäderholmarna och njut av lugnet. Promenera till Röda Villan och ta en fika, lägg dig i en hängmatta och njut av utsikten över Stockholms inlopp.
Adress: Fjäderholmen 1, Fjäderholmarna
Hemsida/Facebook/Instagram

Stegsholms Gård
Mjölkgård på Gålö med kafé och med underbar natur. Enkelt och genuint och kul för barnen. Fika på gården och promenera sedan i naturreservatet bland vackra ekhagar.
Adress: Gålövägen 26, Gålö
Hemsida/Facebook/Instagram

Stora Henriksvik
Stora Henriksvik är en vacker gammal villa från 1800-talet där det idag är café, festvåning och konferensanläggning, Nedanför villan ligger Mälarens strand. Du sitter och fikar i den mysiga trädgården. Det finns även en liten sandstrand nedanför fiket som är populärt bland barnfamiljer.
Adress:  Långholmsmuren 21, Långholmen
Hemsida/Instagram

Sturehovs slottscafé
Sturehov har fantastiska omgivningar. Här finns skog, åkrar, park, trädgård, brygga samt ett mysigt krukmakeri (några minuters promenad på grusvägen ned mot vattnet). Fik med bra utbud.
Adress: Södra flygeln, Sturehofs slott, Norsborg
Hemsida/Facebook/Instagram

Svindersviks Brygghus 
Svindersvik är för litet för att kallas slott eller herrgård och är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen. Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill (bl.a. direktör i svenska Ostindiska Kompaniet). Detta är en pärla med mycket charm som bara ligger 10 minuters gångväg från Sickla köpkvarter.
Adress: Svindersviksvägen 15, Nacka
Hemsida/Facebook/Instagram

Torpet i Orhem
I närheten av Skarpnäck och Flatenbadet ligger Orhem, ett naturskönt område med massor av kolonistugor. Här ligger även ett litet mysigt café som blivit en institution bland naturvänner. Här serveras hemlagad lunch, våfflor, nybakade kanelbullar, glass och en massa hembakat fikabröd. Du kan åka kommunalt med buss 180 som går från Kärrtorps centrum, åk till ändhållplatsen och där finner du Torpet. Du är på landet. Kombinera gärna fika med en lång skogspromenad.
Adress: Orhemsvägen 135, Sköndal
Hemsida/Facebook/Instagram

Villagatan 1
På Kvarnberget i det gamla Epidemisjukhuset från 1875 i Gustavsberg finner du ett pittoreskt litet trädgårdscafé. Du sitter och fikar i den lilla lummiga trädgården. Kommer du med bil kan du parkera nedanför huset där det finns en stor parkering.
Adress: Villagatan 1, Gustavsberg
Facebook/Instagram

Våffelmakeriet
Våffelmakeriet & second hand ligger enbart ett par våffelkast från centrum i en röd timmerstuga som tidigare var en scoutgård. Det mesta på plats är till salu exempelvis bort och stolar som gästerna sitter på. Här finner du allt från matiga våfflor till dessertvåfflor. Trots närheten till Gustavsbergs centrum så känns det som om du är på landet.
Adress: Skärgårdsvägen 14, Gustavsberg
Facebook/Instagram

Värmdö Musteri
Musteriet som drivs av Malin och Nikolaj Skjernov ligger lantligt med stora grönområden runtomkring. Deras äpplemust är en storsäljare i butiker och restauranger runt om i landet och från musten gör de även cider, snaps och calvados. I gårdsbutiken finner du massor av olika drycker men även sylt, gelé och lite annat smått och gott och vägg-i-vägg ligger även bränneriet. Ta en fika i kaféet och beställ smørrebrød som jag varmt rekommenderar.
Adress: Eknäsvägen 25, Ingarö
Hemsida/Facebook/Instagram

Äppelfabriken
Långt ute på Färingsö ligger Äppelfabriken med sitt trevliga café, gårdsbutik, trädgård och cidermakeri. Att sitta i deras underbara trädgård stavas harmoni. Missa inte deras äppelpaj eller rabarberpaj som är otroligt god.
Adress: Viksundsvägen 63, Svartsjö/Färingsö
Hemsida/Facebook/Instagram


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.