Sveriges bästa macka görs av Saga Thyrberg

Efter en intensiv final i Mack-SM som arrangerades på Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan så står det klart att Saga Thyrberg kan titulera sig landets bästa mack-makare. 

Vinnarbidraget är sammansatt av smakelement med inspiration från Japan – något som ligger nära hjärtat för skaparen Saga, som tidigare har arbetat som sushikock. Hennes macka har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Det har därefter toppats av en kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Pricken över i:et är toppingen av friterade risnudlar som står för crunchen. Kärleken till det asiatiska köket är vad som har inspirerat Saga till vinnarbidraget.

Juryns motivering ”Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut”.

Det känns jättejätteroligt att ha vunnit – jag är så glad! Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Jag har länge velat ställa upp och tävla och nu var rätt tid för mig att vara med. Jag tror att jag vann för att jag lyckades sätta smakerna – och för att min macka är ganska nytänkande. Jag hade ju ungefär en sekund till godo i tävlingen, så jag är extremt stolt”, säger vinnaren Saga Thyrberg.

Resultat
1. Saga Thyrberg, Villa Källhagen, Stockholm
2. Felicia Wallström
, Hansens café och bageri, Sandviken
3. Eden Mengisteab Habtead
, Afroswede bageri och konditori, Karlstad

Delad fjärdeplats
Amanda Berggren, konditori Linnéa, Hässleholm
Ida Berglund, Nya Hanséns konditori, Piteå

Saga Thyrberg in action

Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. Under tävlingsdagen har finalisterna i uppgift att på endast 45 minuter skapa 20 likadana mackor. Dessa mackor bedöms  därefter av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Juryn
Cassandra Persson
, juryordförande och medlem i Svenska Bagarlandslaget. Bagerichef på Sweets by Camilla
Lina Lundkvist, vinnare av Mack-SM 2022
Mattias Jogmark, coach i Svenska Juniorbagarlandslaget. Arbetar på Lillebrors Bageri
Maria Sitell, dietist och kommunikationschef Brödinstitutet
Christian Eek, representant från sponsor KåKå. Bagare och konditor

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK) Foto: SBK

✶✶✶

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2021

Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri i Stockholm. Tävlade med Grön Macka
Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad. Tävlade med mackan Kejserligt
Michaela Andersten, frilansande bagare i Rotebro. Tävlade med mackan Höstdröm på rostat dinkel
Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby. Tävlade med mackan Mak-grill

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2020

Eden Mengisteab, AfroSwede Bageri och konditori-café/catering i Karlstad. Tävlade med mackan ”Grön-Symfoni Sandwich” 
Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet Åhus i Åhus. Tävlade med mackan ”Naturen På En Sur En”
Gabriel Olsson, frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan ”Södermalms Hembrännare”
Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna. Tävlade med mackan ”Good to Go”
Per Sjöblom, Balders Bröd i Sollentuna. Tävlade med mackan ”Kokobello”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping. Tävlade med mackan ”Thyme for Fall”
Thitima Srirasa, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Tävlade med mackan ”Bondens Fångst”
Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Täby. Tävlade med mackan ”Pimpinella”

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2019

Victor Lind – Scandwich, Malmö. Tävlade med mackan ”Kål me morot”
Cornelia Malm – Björns konditori. Tävlade med mackan ”Grantopp”
Gabriel Olsson – frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan ”Pea Power Plant”
Frida Brolin – Kosterheds konditori. Tävlade med mackan ”Pumpalicious”
Jeanette Ekerås – Mormor Bättys Kringlor. Tävlade med mackan ”SOS”
Marika Karlsson – Marikas Café & Inredning. Tävlade med mackan ”September”
Sandra Granström – Polarbröd. Tävlade med mackan ”Välkommen ut”
Stina Olovsson – Nya Lennarts konditori. Tävlade med mackan ”Celiakis Veggie Wrap”

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2018

Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori i Ystad. Tävlade med mackan ”Gimmechurri”
Jeanette Ekerås, Mormor Bättys Kringlor. Tävlande med mackan ”Amore”
Emma Laiti, Hemmagastronomi. Tävlade med mackan ”Renklämma 2.0 med twist”
Viktor Lind, Scandwich i Malmö. Tävlade med mackan ”Macka Beta Best”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori. Tävlade med mackan Orange is the new good”
Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri. Tävlade med mackan ”Gutt Tugg”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Smaksensation”
Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”Mack-Gyver”

RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2017

Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan ”Local Hero”
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”DuraBilly”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Hickory-drömmar”
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan ”Åhusklämman”
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan ”Skogstokig”
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan ”Dansk klassiker 2.0”
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan ”Beetbox”
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan ”Till havs”

Om Mack-SM
Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka. Tävlingen är främst avsedd för kallskänkor, konditorer och bagare. Men egentligen är det ”själva mackan” som tävlar i Mack-SM, så den som tycker sig ha en intressant macka kan skicka in sitt bidrag. Dock ingår kriterier som kalkyl och recept eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas. Tanken är att man ska kunna handla Sveriges bästa macka på ett café, i ett bageri eller konditori.

Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Uppgiften är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.

Juryn bedömer: * Brödet * Smak * Utseende * Helhetstänk/koncept * Hygien * Effektiv tillverkning/kalkyl

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.