Varje år sitter jag framför tv:n och tittar på Nobelfestligheterna på Stadshuset och gårdagens tillställning var inget undantag. Maten är för min del den stora behållningen och i synnerhet desserten. I år är nobeldesserten komponerad av Frida Bäcke som tillsammans med sin kollega Bedros Kabranian driver Socker Sucker på Drottninggatan 93 i Stockholm. Bedros bidrog med bröd till årets Nobeltillställning. Årets Nobelmeny 2024
Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Huvudrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukettmed smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
Kock: Jessie Sommarström
Dessert: Bakad karamelliserad äppelterrin. En klassisk vaniljkräm smaksatt med punch. Bryntsmör kaka på jordmandel, toppad med granskottolja och rostat bovete. Samt en kräm på svenska Grannysmith och rosenkvitten. Serveras med en glass på gatkamomil och punsch. Konditor: Frida Bäcke .

Det serverades 1 300 Nobeldesserter och till sin hjälp hade Frida några riktigt vassa medhjälpare såsom Kasper Kleihs, Linda S Dahl, Kristin Hamberg, Johnny Gudinge, Pi Thanh Le och Sebastian Pettersson.
.
Och hur skapar man då årets Nobelldessert? Se hur Frida monterar ihop årets fantastiskt vackra skapelse genom att klicka här (länk till SVT). Du ser även hur Jessie Sommarström tillagar varmrätten på SVT.
Tidigare års Nobeldesserter
2023 – Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Till detta serverades en chokladsablé och lingonsmörkola samt maränger och kräm gjord på lingon och en frisk parfait på crème fraiche. Konditor: Annie Hellselstad
2022 – Bakad cheesecake med brynt smörbotten, plommonkompott smaksatt med stjärnanis, bakad plommonkräm, mirabellemaränger samt mirabellesorbet med ingefära. Konditor: Annie Hellselstad
2021 – Inställd pga coronavirus
2020 – Inställd pga coronavirus
2019 – Hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet. Hallonen är av sorten Glen Ample och kommer från Hallongården i Trelleborg. Konditor: Daniel Roos
2018 – Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet vaniljkräm, kolasås och havresmulor. Konditor: Daniel Roos
2017 – Frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger. Konditor: Daniel Roos 2016 – Sudachimoln medhjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper. Konditor: Daniel Roos 2015 – Körsbärsblomma med kaffesmak, mandel och nougat-botten med krossade kakaobönor, browniebotten med espresso, vaniljpannacotta, kaffebavaroise, chokladcreme, körsbärsgelé. Konditor: Daniel Roos 2014 – Saffranspannacotta, brynt smörkaka med hasselnötskrisp, salmbärsmousse, salmbärskräm och chokladsmulor. Konditor: Daniel Roos
2013 – Dynamitrör i choklad sprängfyllt med nougatcréme, salt karamellsås, brownie och hela rostade hasselnötter som serveras tillsammans med en havtornssorbet, havtornssås och kuber i nougat samt ett chokladknyte fyllt med nougatcréme och hackade karamelliserade hasselnötter. Kondirorer: Conrad Tyrsén och Ted Johansson
2012 – Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet. Konditor: Magnus Johansson
2011 – Mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad, toppad med mandarinsorbet och färska hallon. Konditor: Magnus Johansson
2010 – Len mjölkchoklad och apelsinbavaroise smaksatt med gammeldansk, serveras med apelsinsallad. Konditor: Magnus Johansson .
✶✶✶
Om Robbans bästaFikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar