Det sägs att om man äter pepparkakor så blir man snäll och kanske ligger det något i det då degen oftast innehåller fyra stycken superkryddor – kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika – som är bra för magen. Och är din mage i balans så är det bra för ditt välbefinnande. Och så är ju pepparkakor så himla gott.

Pepparkakan sitt ursprung i Tyskland, närmare bestämt i Nürnberg där de bakades under medeltiden. I Sverige har man kunnat spåra pepparkakan till 1400-talet då nunnorna i Vadstena hade dem som proviant och på 1500-talet importerade Gustav Vasa pepparkakor som såldes på marknader runt om i landet.

Foto: Arvid Skywalker för Unsplash
Foto: Arvid Skywalker för Unsplash

I receptform fick man vänta till 1755 då Kajsa Vargs ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” gavs ut. Nedan renskrivna recept är från Kajsa Vargs bok och är hämtad ur ”Historiebok för kakälskare” av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros.

✽ Drygt 3 dl honung
✽ Drygt 1 ½ dl socker
✽ 10 äggulor
✽ 5 äggvitor
✽ Drygt 3 dl vetemjöl
✽ Ingefära (ca 1 1/2 tsk)
✽ Pomeransskal (ca 100 g)
✽ Peppar (ca 2 krm) ”efter behag”

Et qwarter god honing kokas och skummas rätt wäl, och när samma honing blifwit wäl kall, så lägges 8 lod fint rifwit socker dertil, hwarefter 10 ägg vispas, men 5 hwitor borttagas: när äggen äro ganska wäl wispade, så slås de til honingen, då wispas alt å nyo, och deruti lägges något stött ingefära, pomerants-skal och peppar efter behag.

När då ugnen är, till kakans igensättning, lagom warm, så röres en mark godt hwetemjöl helt sakta i degen; ställ sedan kakan på ett i beredskap swarande smordt bläck eller förtent kopparfat, och låt henne derpå i ugnen gräddas.

Koka upp honungen och skumma av slaggen. Låt den svalna och blanda sedan i sockret. Vispa äggen kraftigt och blanda lite i sänder med honungsröran. Tillsätt sedan ingefära, pomerans skal och nymald peppar och rör till sist i vetemjölet. Grädda i 175 grader i ca 75 minuter i en väl smord och bröad form.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.