Det går inte en dag utan att det knorras i stugorna över ökade kaffepriser och i mataffären trånas det över specialerbjudanden där konsumenten med jämna mellanrum kan fynda fantastiska priser på kaffe.
Som så mycket annat bestäms priset på kaffe av marknadskrafterna. Det som många vill ha och det som är svårt att producera blir oftast dyrt. Ett paket kaffe kostar nu i regel mellan 50-60 kr i butik beroende på sort och kvalité. Svindyrt tycker vissa, rimligt anser andra. Men är det verkligen så dyrt? Visst, om man jämför med för ett år sedan så har kaffepriset ökat en hel del, närmare bestämt cirka 30 procent enligt siffror från SCB:s Konsumentprisindex och orsakerna är på grund av missväxt med frost och torka i Brasilien och Colombia, höjda fraktpriser, dyrare förpackningar och svag kronkurs gentemot dollarn.
Men är kaffe för dyrt? En person som har koll på detta är den passionerade bönnörden och grundaren av Kaffemissionären Viktor Liljerås. När Viktor inte reser landet runt och missionerar om kaffets förträfflighet så jobbar han som sportjournalist på Sportnytt och Sportspegeln på SVT.
För mig är billigt kaffe dyrt
Jag sätter mig ned för att skriva den här texten med en nybryggd kopp kaffe bredvid mig. Bönorna kommer från Brasilien och är odlade högt uppe i bergen. I den kuperade terrängen har maskinerna ingen chans – när kaffebären är perfekt mogna plockas de i stället för hand. Kaffet kommer från det så kallade ”Bobolink project” som syftar till att återställa balansen i naturen, till skillnad från landets industriella odlingar.
Småskaligheten och hantverket i Bobolink project står i kontrast till majoriteten av landets odlingar där kaffeträd planterade i rader breder ut sig över stora fält. När priserna ska hållas så låga som möjligt finns ingen plats för andra arter än kaffe och när det är dags för skörd skakas bären av grenarna, med maskiner som inte gör skillnad på moget och omoget.
Kaffet i min kopp har en mjuk och len känsla i munnen och det behövs ingen tränad konnässör eller finsmakare för att urskilja att kaffesmaken också rymmer toner av choklad. Den som bara är aningen mer van vid att sätta ord på sina smakupplevelser ska inte bli förvånad om hasselnöt också dyker upp bland associationerna.
Alldeles enkelt är det att notera att den bitterhet långt bak på tungan (som annars gärna stannar kvar och bildar dålig ”kaffeandedräkt”) aldrig uppstår. I stället finns det plats för en ”riktig” eftersmak, av rena smaker. Bönorna av den här kvalitetsnivån kallas för ”specialkaffe”, vilket egentligen är helt vanligt kaffe, fast schysst och omsorgsfullt odlat och hantverksmässigt väl omhändertaget, i alla led från planta och planet till kopp och kropp. Tack vare att kaffet är odlat under ideala förhållanden får bönorna en utmärkande mjuk och balanserad smak, i princip fri från defekter. Vid tester med professionella bedömare är kravet att kaffet når upp till minst 80 poäng på en 100-gradig skala för att få kallas just specialkaffe. Dessa kaffebönor har dessutom en mycket hög spårbarhetsgrad, ofta ned till den enskilda odlingsgården eller kooperativet. Och ju högre kvalitet kaffet har, desto bättre betalt får producenten för kaffet.
I en text som ska handla om kaffets pris är det nu hög tid att besvara frågan: Hur mycket kostar då kaffet i min kopp? Med tanke på att endast omkring 5 procent av allt kaffe som säljs i världen når upp till dessa smakmässiga och etiska krav är det lätt att tro att en hemmabryggd kopp åtminstone skulle kosta femtiolapp? Eller kanske ännu mer? Till ett glas vin eller champagne av motsvarande kvalitet hade vi sannolikt inte kommit långt för dessa ”kaffepengar”.
Till de nio gram kaffe som jag i dag malt för att brygga min kopp har 67 handplockade bönor används (jag roade mig med att räkna) och priset är… under (!) fem kronor, för kaffe i världsklass. Kaffet säljs i 250-gramspåsar och motsvarar alltså cirka 28 koppar färdigbryggt kaffe. Och det är här som det händer något i våra hjärnor. Det är här det blir intressant att prata om kaffets pris. De flesta kan nog skriva under på att 5 kronor för en kopp kaffe låter rimligt (eller rent av billigt) om vi vet om att kaffet både smakar gott och gör gott, för både människorna som jobbar på kaffegårdarna och för vår planet. Men samtidigt hajar många av oss till och drar plånboken åt oss när det är dags att fylla på kaffeskafferiet hemma med nya bönor, om påsen kostar 135 kronor.
Vi är vana vid att ett paket kaffe kostar kring 50-lappen i matbutiken när vi väljer ekologiskt kaffe och nu har priserna dessutom stigit med närmare 30 procent ytterligare det senaste året på grund av dåliga skördar. Det har blivit nästan lika populärt att förfasas över hur ”dyrt” det har blivit med kaffe som det är att diskutera de senaste nyheterna från ett oroligt Europa. Men är kaffet verkligen dyrt – och vad får vi egentligen för våra pengar?
En insats med miniräknaren och ett besök på coop.se visar att en kopp hemmabyggt (industri)kaffe från de största svenska rosterierna kostar från 1,32 kronor till 1,58 kronor per kopp – och då har jag valt de dyraste, ekologiska och Fairtrademärkta sorterna. En kopp av det brasilianska kaffet som jag nu druckit upp undertiden som jag skrev den här texten kostar mellan tre och fyra gånger så mycket.
Så när majoriteten frågar sig hur kaffe kan vara så dyrt förvånas jag varje gång jag går förbi kaffehyllan i en matbutik: Hur kan det vara så billigt? Och vem får betala priset om vi inte gör det?
Fakta: Så mycket kostar kaffet i din kopp
Milda Makter, Kaffemissionären 250 g hela bönor
135 kr = 4,86 kr per kopp
Zoegas Hazienda Fairtrade*, 450g hela bönor
78,95 kr = 1,58* kr per kopp
Arvid Nordquist Selection*, mellanrost Eko och Fairtrade, 450g hela bönor
69,95 kr = 1,40 kr per kopp.
Löfbergs bryggkaffe mellanrost FAIR* (ekologiskt, bryggmalet).
65,95 kr = 1,32 kr per kopp.
9 gram kaffe använt till en kopp.
*Prisexempel från Coop 11/5 2022.
Kaffet gott,
Allt gott
Viktor Liljerås
Hemsida
Instagram
Mer om kaffe från Robbans bästa
Så har våra kaffevanor förändrats
Kallbryggt kaffe – gott och fräscht
Här är landets bästa kaffeupplevelser och de vassaste baristorna
Vilka kaffefilter är bra?
Kaffedrinkar att njuta av
Kaffesurr – konstiga saker som folk har i sitt kaffe
Kafferosterier i Sverige (även med kaffebarer)
Vaskar du kaffe?
Kaffeguide Stockholm
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar