Idag gick tävlingen Årets Konditor av stapeln på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm där fem superduktiga konditorer tävlade i två dagar inför publik. Årets tema var ”De fyra elementen” där temat skulle löpa som en röd tråd genom samtliga moment. De tre delmomenten bestod utav:
Tårta – varje deltagare bakade fyra tårtor som skall räcka till 40 personer. Utöver dessa tårtor bakades det även en jurytårta för 10 personer.
Mignardise-fat – konditorerna presenterade ett mignardise-fat med fyra olika komponenter; två olika petit fourer och två olika praliner. Totalt tillverkade varje konditor 28 st petit fourer och lika många praliner.
Tallriksdessert – varje finalist presenterade 10 stycken olika desserter.
Följande var finalister i Årets Konditor
Sara Nilsson, Göteborg, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers.
Claudia Chindea, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori.
Isabella Westergren, Stockholm, konditor på Hotell At Six.
Jimmy Wollberg, Göteborg, driver chokladbutiken Berzelii Choklad samt arbetar som konditorlärare i gymnasiet och på yrkeshögskolan.
Joel Lindqvist, Malmö, driver konditoriet Mat & Chokladstudion.
Vinnare av Årets konditor blev Isabella Westergren, Hotell At Six. Stort grattis.
Juryns motivering lyder:
”Vinnaren av Årets Konditor 2019 har bjudit juryn på en spännande resa genom de fyra elementen. Inspirerad av sina egna sinnen har vinnaren delat med sig av allt ifrån knivskarpa explosiva smaker av skog till en tårta som lät vinden blåsa konditorhatten av juryn. Vinnarens yrkesskicklighet syns i allt från utveckling av recept till teknik och precision i finishen. Årets Konditor 2019 tillika svensk mästare för professionella konditorer är Isabella Westergren.”
1. Isabella Westergren, Hotell At Six
2. Sara Nilsson, Svenska Mässan Gothia Towers
3. Jimmy Wollberg, Berzelii Choklad
4. Joel Lindqvist, Mat & Chokladstudion och Claudia Chindea, Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori
Nedan finner du foton på samtliga tävlingsbidrag. Foton har jag lånat från SBK (Sveriges bagare och konditorer).
Mignardise-fat
Claudia Chindea
”En droppe i havet” med blå spirulina och lakrits, samt pralinen ”Glöd” med ingefära och piri-piri.
Petit four – ”Över stock och sten” med salt karamell och krispiga frön samt ”Moln” med luftig choklad, körsbär och valnötter.
Isabella Westergren
Pralinerna ”Havsbris” med smak av kombu, mint och sesam samt ”Morgondagg” med mandel och viol.
Petit fourer vid namn ”Solkyss” med mandarin och mörk rom samt ”Höstglöd” med hasselnöt, äpple och rostad grädde.
Sara Nilsson
Två praliner – den ena med smak av päronxante och vahlrona caramelia, den andra en pumpakärnspraliné med brynt smör.
Petit fourer med solmogna hallon, långpeppar och ros samt med blåbär, viol, vallmo och yuzu.
Jimmy Wollberg
Petit fourerna ”Eld” och ”Vind”, den ena en varm donut med yuzu och äpple, den andra med hjortronlikör, mandel och vit choklad.
Pralinerna ”Jord” med havtorn, pumpapraline och vahlrona caramelia samt ”Vatten” med sölalg, hasselnöt och lakrits.
Joel Lindqvist
Pralinerna ”Exo-planet” med viol och lakrits samt ”Växter ur jorden” med citron och timjan.
Petit fourerna ”Ostron” med sesam, rostad citron, yuzu och citrongräs samt ”Kolkristall” med vanilj och svartvinbär.
Tårta
Claudia Chindea
Tårta ”Rolling Stones” med smak av hasselnöt, mandarin, havtorn och choklad.
Isabella Westergren
”Sommarvind”, en tårta med smak av svarta vinbär, äpple, grönt te och yoghurt.
Sara Nilsson
Tårta med smak av solmogna hallon, rostade pumpafrön, syrad grädde och vahlrona caranoa.
Jimmy Wollberg
Tårta med smak av röda vinbär, päron och pistage.
Joel Lindqvist
”Brinnande passion” med passionsfrukt, lila kardemumma, jordärtskocka, bergamot och kaffe.
Tallriksdessert
Claudia Chindea
”Komet” med smak av honung, äpple, ingefära, valnötter och syrad grädde.
Isabella Westergren
”Skogsglänta”, med smak av blåbär, lingon, smetana och mjölkchoklad.
Sara Nilsson
Dessert med smak av grönt äpple, syrad grädde, rostad råg och mynta.
Jimmy Wollberg
Dessert innehållandes hasselnöt, tonka, sudachi, körsbär och smetana.
Joel Lindqvist
”Majbål” dessert med smak av färskost, krusbär, citronverbena och rökt olja.
Juryn för Årets Konditor bestod av Disa Molin, Nääs Fabriker Hotell och Restaurang, Cecilia Andersson, Restaurang Handelshuset, Per Klein, Lundbergs Konditori, Jennie Elmerfors, Gateau, Mattias Ljungberg, Tössebageriet och Mr Cake, Jesper Långström, Sveriges bagare & konditorer, Sara Hultberg, Operakällaren, Tony Olsson, Thelins Konditori, Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori, Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och Konditori, Jan Danielsson, Chokladfabriken.
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och går av stapeln varje år på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms av en jury där smak, utseende, kreativitet och hantverk synas. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kronor samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar