Surdegsbröd med Sébastien Boudet

Hem Robban tycker till Surdegsbröd med Sébastien Boudet

Industribröd eller hantverk i mindre skala, båda behövs, det är de flesta överens om men där åsikterna kan variera är vad man kan kalla sitt bröd rent marknadsföringsmässigt. Vad innerhåller ett äkta surdegsbröd?

ciabatta

48-h-kamut-sourdoughxxedited

Surdeg är en deg som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier och som används som jästämne. Surdegen har ofta en lång jästid på allt från ett par timmar upp till ett par dagar. Med längre jästid utvecklas många smakämnen men det ger även en bättre hållbarhet och tydligare struktur på brödet. Hur syrligt brödet ska vara styrs genom att reglera jästiden och hur degen bearbetas under jäsprocessen. Man behöver således inte lägga till några tillsatser utan man använder de naturliga jästbakterierna som finns i mjölet (råg/vete som blandas ihop med vatten). Vid bakningen tillsätter man oftast salt.

Sedan har vi bröd som är bakad på vanlig jäst men där man tillsatt surdeg. Vanlig jäst gör att brödet jäser fortare, vilket gör att det går att producera mer bröd i snabbare takt och som vi alla känner till så är efterfrågan på bröd stort i vårt land. Inga konstigheter alltså men det intressanta blir när vi kommer till marknadsföringen för när bör man få kalla ett bröd bakat på surdeg för äkta surdegsbröd? Är det med jäsning som skett på naturlig väg eller med tillsatt jäst?

En stark förespråkare för surdeg är Sébastien Boudet. Han säger vad han tycker och tänker vilket ibland kan skapa debatt men han har också en klar bild över vad ett äkta surdegsbröd ska innehålla. Här kommer i alla fall en video där Sébastien visar hur snabbt och enkelt du kan baka ett smakrikt surdegsbröd.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.