Bjudkopp till behövande – allt du behöver veta om Suspended coffee

Det har gått några år sedan jag skrev om bjudkopp eller uppskjuten kaffe som det också kallas för så nu är det åter hög tid att påminna om vad det innebär. Suspended coffee som är det engelska namnet har funnits internationellt i många år och det betyder att när du beställer en kaffe så kan du be om att lägga till en bjudkopp/uppskjuten kaffe som sedan hämtas ut av en hemlös eller fattigpensionär.

Det brukar räcka med att säga“hej, en bjudkaffe tack” (eller uppskjuten kaffe/suspended coffe) för den hemlösa eller fattigpensionären, varpå kafébiträdet häller upp en kopp kaffe samtidigt som hen stryker en kopp på listan över tillgängliga bjudkoppar. När jag för några år sedan skrev om detta så fanns det flera kaféer och restauranger i Stockholm och runt om i landet som erbjöd uppskjuten kaffe men dessvärre har antalet aktörer minskat på senare år.

Nu är det inte enbart hemlösa som har stort behov av nöd utan dessvärre har andelen fattigpensionärer ökat de senaste åren. År 2018 fanns det 245 000 svenskar som låg under gränsen för fattigdomsrisk enligt Pensionsmyndigheten. Gränsen för relativ låg ekonomisk standard låg under 2017 på 12 100 kronor i  månaden efter skatt och bidrag.

Det är tragiskt att det finns människor utan möjlighet till bostad och pensionärer som inte kan livnära sig på sin pension men dessvärre ser verkligheten inte bättre ut. Ingen kan göra allt men alla kan göra något så varför inte hjälpas åt? En kopp kaffe eller soppa kan faktiskt göra någon medmänniska glad så varför inte bidra?

Lystring!
– Kaféer, restauranger, hotell, bensinstationer och turistanläggningar – börja erbjuda bjudkopp/uppskjuten kaffe.
– Konsumenter dvs du och jag – gå in till ditt stammisställe och upplys om att de skall börja med bjudkopp/uppskjuten kaffe.

Givetvis behöver det inte enbart var kaffe som erbjuds, det kan vara vilken alkoholfridryck som helst eller något i matväg.

Konceptets originalnamn är “caffè sospeso” och dess ursprung är från Neapelområdet där seden funnits i cirka hundra år. Det har funnits perioder där behovet varit extra stor exempelvis efter kriget då många soldater förlorade allt de ägde och utan pengar hade de inte råd med sin dagliga espresso eller cappuccino. För en napolitanare är kaffe en självklarhet och något som alla skall kunna ta del av, rik som fattig. De som fortfarande hade pengar beställde många gånger två stycken kaffe, en till sig själv och en till en behövande. Givaren och mottagaren förblev alltid anonyma för varandra.

År 2008 såg Luciano De Crescenzo till att sprida den napolitanska traditionen till övriga landet med boken caffè sospeso: Saggezza quotidiana in piccoli sorsi (Suspended coffee – daglig visdom i små klunkar). Caffè sospeso har åter fått ett uppsving och flera icke statliga organisationer gick för ett par år sedan samman och med stöd av Neapels borgmästare deklarerades den 10 december som ”Suspended Coffee Day.”

Nu har “suspended coffee” fått uppföljare med “suspended meal” och “suspended pizza” och egentligen finns inga begränsningar för vad man kan bidra med för ett gott ändamål. Du kan läsa mer om suspended coffes internationella sammanslutning här och även leta upp fik runt om i världen som valt att medverka i detta sociala engagemang.

Foto från Kupan i Visby (Röda korset)

Kaféer som är värda att hyllas och lyftas fram och som erbjuder bjudkaffe/uppskjuten kaffe i Stockholmsområdet är enligt nedan:

Under Kastanjen, Kindstugatan 1, Gamla Stan (de kör även med bjudsoppa)
Kaffemoppen (mopedburna, se sociala medier för aktuella platser)
Kafè Esaias, Drottninggatan 102
Under Kastanjen och Kafè Esaias har under flera år erbjudit detta upplägg.

Övriga ställen i Sverige som enligt sammanslutningen Suspended Coffees erbjuder bjudkopp/uppskjuten kaffe:

Comfort Hotel Winn, Skolgatan 64, Umeå
Hoppipolla cafè, Killiansgatan 17, Lund
Stigs café och bageri, Ringvägen 40, Värnamo
Svenna-Lovisas servering Glasets hus, Järnvägsgatan 2, Limmared

Känner du till fler ställen så är du välkommen att tipsa mig.
Utöver den internationella sammanslutningen Suspended Coffees kan du även följa Suspended Coffe Helsingborg på Facebook.

Jag uppmanar fler aktörer att erbjuda uppskjuten kaffe/bjudkopp. Det finns säkerligen många konsumenter som kan tänka sig köpa en rabatterad bjudkopp (eller soppa) för en god saks skull. Att hjälpa är att tjäna.

Bean N Loaf, Australien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.