Bjudkopp eller suspended coffee som är det engelska namnet har funnits internationellt i många år och det betyder att när du beställer en kaffe så kan du be om att lägga till en bjudkopp/uppskjuten kaffe som sedan hämtas ut av en hemlös eller fattigpensionär.
Det brukar räcka med att säga”hej, en bjudkaffe tack” (eller uppskjuten kaffe/suspended coffe) för den hemlösa eller fattigpensionären, varpå kafébiträdet häller upp en kopp kaffe samtidigt som hen stryker en kopp på listan över tillgängliga bjudkoppar.
När jag för några år sedan skrev om bjudkaffe så fanns det flera kaféer och restauranger i Stockholm och runt om i landet som erbjöd det men dessvärre har antalet aktörer minskat på senare år.

Nu är det inte enbart hemlösa som har stort behov av nöd utan dessvärre har andelen fattigpensionärer ökat de senaste åren. Det är tragiskt att det finns människor utan möjlighet till bostad och pensionärer som inte kan livnära sig på sin pension men dessvärre ser verkligheten inte bättre ut. Ingen kan göra allt men alla kan göra något så varför inte hjälpas åt? En kopp kaffe och/eller soppa kan faktiskt göra någon medmänniska glad så varför inte bidra?
Lystring!
– Kaféer, bagerier/konditorier, restauranger, hotell, bensinstationer och turistanläggningar – börja erbjuda bjudkopp/uppskjuten kaffe/smörgås.
– Konsumenter dvs du och jag – gå in till ditt stammisställe och upplys om att de skall börja med bjudkopp/uppskjuten kaffe.
Givetvis behöver det inte enbart var kaffe som erbjuds, det kan vara vilken alkoholfri dryck som helst och/eller något i matväg.
Konceptets originalnamn är ”caffè sospeso” och dess ursprung är från Neapelområdet där seden funnits i cirka hundra år. Det har funnits perioder där behovet varit extra stor exempelvis efter kriget då många soldater förlorade allt de ägde och utan pengar hade de inte råd med sin dagliga espresso eller cappuccino. För en napolitanare är kaffe en självklarhet och något som alla skall kunna ta del av, rik som fattig. De som fortfarande hade pengar beställde många gånger två stycken kaffe, en till sig själv och en till en behövande. Givaren och mottagaren förblev alltid anonyma för varandra.
År 2008 såg Luciano De Crescenzo till att sprida den napolitanska traditionen till övriga landet med boken caffè sospeso: Saggezza quotidiana in piccoli sorsi (Suspended coffee – daglig visdom i små klunkar). Caffè sospeso har åter fått ett uppsving och flera icke statliga organisationer gick för ett par år sedan samman och med stöd av Neapels borgmästare deklarerades den 10 december som ”Suspended Coffee Day.”
Nu har ”suspended coffee” fått uppföljare med ”suspended meal” och ”suspended pizza” och egentligen finns inga begränsningar för vad man kan bidra med för ett gott ändamål.
Du kan läsa mer om suspended coffes internationella sammanslutning här och även leta upp fik runt om i världen som valt att medverka i detta sociala engagemang. Och om du driver ett kafé så kan du lägga till ditt fik i guiden på hemsidan.

Att mista själens hem och vandra långt
och intet annat kunna hitta sen,
och finna att man glömt vad sanning är,
och tycka man är gjord av bara lögn,
och vämjas vid sig själv och hata sig
ja det är lätt, ja det är ganska lätt.
Sorgen är lätt, men glädjen stolt och svår,
ty glädjen är det enklaste av allt.
Men den, som söker sig ett hem för sig,
får inte tro, att det finns var som helst
han måste vandra hemlös någon tid;
och den som är av lögn och vill bli frisk,
han måste hata sig till det han kan
av sanning, som de andra få till skänks.
Vad är det värt att sörja så för det?
Vänta, mitt hjärta, och ha tålamod!
– Karin Boye
Jag uppmanar fler aktörer att erbjuda uppskjuten kaffe/bjudkopp. Det finns säkerligen många konsumenter som kan tänka sig köpa en rabatterad bjudkopp (eller soppa/mat) för en god saks skull. Att hjälpa är att tjäna❤
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar