Pumpor, spöken och monster dyker upp lite varstans under den här perioden på året och vid mörkrets inbrott knackas det på dörrar och små utklädda varelser utropar ”bus eller godis”. De senaste tio-femton åren har Halloween vuxit sig stark i Sverige, ivrigt påhejad av affärskedjorna.

Men när firar man egentligen högtiden? Halloween kom till USA på 1800-talet med immigranter från Irland – där den kallas för All Hallows’ Eve – som infaller dagen före All Saints Day, den 1 november. Dess popularitet växte i USA och utvecklades efter hand till barnens högtid.

Foto: Samuel Bryngelsson för Unsplash
Foto: Samuel Bryngelsson för Unsplash

I Sverige sammanfaller högtiden med alla helgons dag – en dag till minne av de döda. Alla helgons dag infaller första lördagen i november och Halloween den 31 oktober. Båda högtiderna kan dock kopplas samman som högtider som tematiserar de döda och döden.

Halloween har också fått markera slutet på sommaren och vinterhalvårets början. Ett tecken på detta är pumpan, som ges människogestalt med ett brinnande ljus i huvudet. På detta sätt finns en närhet till de skördehögtider och marknader vi har haft i Sverige.

På Instagram flödar det av knasiga, roliga, vackra och coola bilder på pumpor, spöken och skräckfigurer och jag har valt ut 40 stycken foton från bagerier och konditorier runt om i landet, så håll till godo!

Vansbro konditori & bageri, Vansbro
Konditori Cecil, Vetlanda
Citykonditoriet, Sunne
Brogyllen, Göteborg
Näslunds konditori, Nordmaling
Konditori Napoleon, Jönköping
Konditori & café Madame, Gävle
Konditori Genuin, Stockholm
Konditori Bivur, Köping
Linds bageri, Tranås, Mjölby, Åtvidaberg, Linköping
Landhs konditori, Mullsjö, Habo, Bankeryd och Huskvarna
Lundbergs konditori, Gröndal, Älvsjö/Stockholm
Conditori Öresund, Viken
Kosterheds choklateria, Solna
Konditori Collini, Bollnäs
Thimons konditori och bageri, Nässjö och Aneby
Konditori Kampanilen, Göteborg
Falu bröd & patisserie, Falun
Magnus Johanssons bageri & konditori, Stockholm
Spaaks konditori, Tumba
Bread & sweets by Jennie, Västerås
Bageri Brantingstorg, Uppsala
Kopparberg konditori, Kopparberg
SurÅdeg, Tumba, Huddinge, Farsta, Tyresö
Bageri Säf, Falkenberg
Haga tårtcompani & bageri, Stockholm
Ritz Conditori och bageri, Sölvesborg
Nya Jonssons bageri och konditori, Funäsdalen
Söderbergs bageri, Telefonplan/Stockholm
Bagaren & konditorn på Österlen, Simrishamn
Clemedt Dunér, Stockholm
Byttorps finbageri, Borås
Axelssons Conditori, Kristianstad
Delselius konditori, Gustavsberg
Möllans café, Sjöbo
Triller mat och bröd, Gottsunda/Uppsala
Konditori&, Eslöv och Höör
Conditori Nordpolen, Vara
Lidingö bröd & patisserie, Stockholm
Bröd å sånt, Göteborg
Cred till Maria Simonsson
Cred till Maria Simonsson

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.