Bus eller godis – spana in 40 härliga bakverk


Pumpor, spöken och monster dyker upp lite varstans under den här perioden på året och vid mörkrets inbrott knackas det på dörrar och små utklädda varelser utropar ”bus eller godis”. De senaste tio-femton åren har Halloween vuxit sig starkt i Sverige, ivrigt påhejad av affärskedjorna.

Cred till Maria Simonsson

Men när firar man egentligen högtiden? Halloween kom till USA på 1800-talet med immigranter från Irland – där den kallas All Hallows’ Eve – som infaller dagen före All Saints Day, den 1 november. Dess popularitet växte i USA och utvecklades efter hand till barnens högtid.

I Sverige sammanfaller högtiden med alla helgons dag – en dag till minne av de döda. Alla helgons dag infaller första lördagen i november och Halloween den 31 oktober. Båda högtiderna kan dock kopplas samman som högtider som tematiserar de döda och döden.

Halloween har också fått markera slutet på sommaren och vinterhalvårets början. Ett tecken på detta är pumpan, som ges människogestalt med ett brinnande ljus i huvudet. På detta sätt finns en närhet till de skördehögtider och marknader vi har haft i Sverige.

På Instagram flödar det av knasiga, roliga, vackra och coola bilder på pumpor, spöken och skräckfigurer och jag har valt ut 40 stycken foton från bagerier och konditorier runt om i landet.

Green Praline, Stockholm
Axelssons Conditori, Kristianstad
Tegnérs bageri, Stockholm
Thimons konditori och bageri, Nässjö och Aneby
Chokladfabriken, Stockholm
Haga Tårtcompani och Bageri, Stockholm
Brogyllen, Göteborg
Bröd å sånt, Göteborg
Olof Viktors, Glemminge
Bageri Ekerö, Stockholm
Malmborgs konditori, Jönköping
Josephines baker, Stockholm
På Kanelen, Båstad
Hamnbageriet, Kungshamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.