Zeina Mourtada startade bloggen Zeinas Kitchen för cirka ett år sedan och idag är den en av landets största matbloggar. Upphovet till bloggen var att Zeina sökte ett enkelt sätt att samla recept på en gemensam plats, ungefär som en digital kokbok. Hennes recept på mat, bröd och bakelser från hela världen blev ganska snabbt populärt och i våras började hon blogga på daglig basis. Zeina har sina rötter från Libanon men har bott i Sverige i stort sett hela sitt liv och idag är hon bosatt i Stockholm med man och tre barn.
Nyligen vann Zeina Matbloggsprisets kategori Folkets val i överlägsen stil. Hon lyckades kamma hem 7 200 röster. I veckan gjorde P4 Stockholm en radiointervju med henne som du kan lyssna på här.
Just nu är hon en föräldraledig student som längtar efter att få jobba med mat och hon hoppas att utmärkelsen ska öppna upp för nya möjligheter. Mitt tips till potentiella sponsorer, hör av er till Zeina och gör det idag!
Jag pratade med Zeina efter Matbloggspriset och den passion hon utstrålar när det kommer till matlagning är det sällan jag upplevt. Hon är så engagerad, driven och full av kärlek till matkonsten och min fulla beundran blir inte mindre av att hon utöver att laga mat, lägga in ett blogginlägg per dag, även driva och administrera Facebook-gruppen Mat & Bak – Recept från hela världen (tillsammans med Fatoma Mourtada) med närmare 18 000 medlemmar (det kommer mellan ofattbara 100-200 nya medlemmar varje dag) och slutligen det viktigaste, ta hand om familj med tre barn. Vilken superkvinna!
Jag har tidigare skrivit om bloggare och passion och att det idag finns mellan 4000-5000 matbloggar i landet. Det svåra är inte att starta en blogg, utmaningen är att driva bloggen dag ut, dag in över lång tid. De flesta bloggar i perioder och det finns så mycket annat som pockar på uppmärksameten men det är enbart de mest passionerade och dedikerade som bloggar i vått och torrt och dit hör onekligen Zeina.
Vad är då nyckeln till hennes enorma popularitet? Jag tror det stavas enkelhet, Zeina lagar mat utan krusiduller som vanliga människor kan relatera till, hon är tydlig och pedagogisk och recepten är lättbegripliga. Slutligen, hon är engagerad, vilket märks tydligt i hennes Facebookgrupp där hon lägger upp recept, kommenterar och gillar andras inlägg. Det är precis sådan kärlek till andra medmänniskor vi behöver, i synnerhet i dessa tider.
Spana in Zeinas recept på ciabattabröd (sparas under fliken Recept).
Ciabattabröd (12 st ciabattafrallor eller 2 stora ciabattabröd)
Fördeg
✽ 0,5 tsk torrjäst eller en liten bit färsk jäst
✽ 1 dl ljummet vatten
✽ 1,5 dl vetemjölspecial
Degen
✽ 4 dl ljummet vatten
✽ 5 dl durumvete
✽ 5-6 dl vetemjöl special
✽ 2 tsk salt
✽ 2 msk olivolja
✽ 2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst + 3 msk ljummen mjölk (vatten funkar också bra)
Så här gör du
Börja med att göra fördegen till ciabattan. Fördegens uppgift är att förhöja smaken, ge mer volym och förlänga hållbarheten på brödet. Lite som en ”fuskvariant” på surdeg.
Blanda alla ingredienser till fördegen tills du får en lös smet och täck sedan bunken med en plastpåse.
Låt stå i rumstemperatur 2-12 timmar. Ju längre den får stå desto mer ”liv” det blir i den.
Efter några timmar kommer det bildas bubblor i smeten. När fördegen fått stå några timmar börjar du med att göra brödet.
Lös upp jästen med ljummen mjölk och låt stå i 5 min.
Tillsätt sedan alla ingredienser till degen förutom saltet. Blanda även i fördegen. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin i ca 5 min. Degen ska vara kladdig, tycker du att den är för svår att arbeta med kan du tillsätta lite mer vetemjöl. Tillsätt salt och knåda 2-3 min till.
Täck bunken med plastpåse och låt jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. En fördel om degen får kalljäsa i kylen några timmar, den klarar sig i kylen upp till 10 timmar. Se till att täcka bunken ordentligt med påse så den inte torkar ut.
Stjälp upp degen försiktigt på ett ordentligt mjölat bakbord. Degen kommer att vara väldigt mjuk och elastiskt. Knåda inte den.
Dela degen i 2 lika stora bitar och platta dem med lätta händer. Du kan antingen forma delarna till limpor eller skära ut 12 st frallor.
Lägg på plåt med bakpapper, mjöla bröden och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 timme.
Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen, frallorna gräddas i ca 15 minuter och limporna i ca 25 min. Ta ut och låt svalna på galler utan att du täcker dem med bakduk.
Zeina Mourtada
Zeinas Kitchen
E-post: zeinaskitchen@outlook.com
Blogg: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Skriv ett svar