Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk där hon skriver om bröd och bakverk, allt det vackra i vardagen och blomster och trädgård. Annelie är grymt duktig på att skapa olika blomsteruppsättningar som hon sedan fotograferar och lägger upp på bloggen och Instagram.
Utöver de dagliga arbetssysslorna på en reklambyrå så driver Annelie även ett hembageri med tillhörande catering som går under namnet Bakverkeriet. Spana in Annelies recept på teffbröd och läs även hennes förklaring om vad ”teff” är för något. Detta inlägg spar jag i receptbanken.
Jag har bakat och bakat och bakat och det blir lika gott varje gång, så nu känner jag mig trygg med att dela receptet med er. Det här brödet har kommit till i mitt kök genom att jag själv vågat prova mig fram med olika kombinationer, och till stor del har jag teffmjölet att tacka för den goda smaken. Teff är ett naturligt glutenfritt sädesslag, en sorts etiopiskt gräs. Det är också något så unikt som ett mycket näringsrikt glutenfritt mjöl. Ett fullkornsmjöl med högt både protein- och näringsinnehåll. Om du vill läsa mer om teffmjölet rekommenderar jag ett besök hos Nillas Kitchen som kan berätta mer och som även har en del recept innehållandes teff. Nilla skriver om det som i butik går under namnet Jyttemjöl, men själv har jag varit väldigt nöjd med det teffmjöl som kommer från Biofood och som finns både som Mörkt och Ljust teffmjöl. Det är dessutom ekologiskt. Nackdelen är att det kan vara lite svårt att hitta, men i hälsokost eller på nätet brukar det finnas.
✶✶✶✶✶
Annelies Teffbröd (1 st bröd)
Ugnsvärme: 225 grader
Gräddningstid: 60-70 minuter
Total baktid: 3-3,5 timmar
Det här behövs
✽ 20 g jäst
✽ 700 g kallt vatten
✽ 25 g honung
✽ 2 tsk salt
✽ 15 g rapsolja
✽100 g rismjöl
✽ 100 g boveteflingor
✽ 200 g teffmjöl
✽ 55 g majsstärkelse eller potatismjöl
✽ 30 g fiberhusk
☞ 1 äggvita – valfritt
Så här gör du
Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja. (Här kan du välja att även tillsätta en äggvita, det är inget måste men konsistensen på brödet blir snäppet bättre.) Rör om lite med en visp. Nu tillsätter du rismjöl, boveteflingor, teff och majsstärkelse (eller potatismjöl). Jag brukar använda en vanlig stålvisp och röra ihop alla ingredienser så att de blandas ordentligt och det blir till en jämn smet utan klumpar. Därefter tillsätts fiberhusk och nu är det viktigt att snabbt vispa ner detta och arbeta gärna degen med vispen med ordentliga tag. Efter några minuter sätter sig degen, och då brukar jag ta en slickepott och arbeta ihop degen så att bottenlagret kommer med och det blir till en jämn deg. Täck nu bunken och låt jäsa i 1,5 timme. Se till att sätta på ugnen i tid så att den är riktigt varm när det är dags att grädda brödet.
När degen jäst klart tar du ut den på en bakduk eller bakbord, lätt mjölat. Arbeta samman degen med ett par varsamma tag och rundslå den tills du får önskad form på brödet. Ibland gör jag det runt, men oftast avlångt då jag tycker det blir lättare att skära. Lägg brödet på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
I min ugn har jag alltid en sliten plåt som står på botten och som jag häller kallt vatten på när jag ställer in plåten med bröd. Då bildas ånga och det blir en både vacker och god yta på brödet. Läs gärna mer om mina bästa tips kring glutenfri bakning här.
När brödet jäst klart och ugnen är varm kan du antingen ställa in brödet direkt eller om du så vill, snitta brödet. Jag brukar pudra över lite mjöl och sedan snitta med en brödsnittkniv i valfritt mönster. Här kan du läsa mer om det. Då är det dags att grädda brödet. Öppna ugnsluckan och var snabb med att ställa in brödplåten och hälla kallt vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda teffbrödet i 60-70 minuter. Jag gräddar alltid mina bröd i 70 minuter och generellt kan sägas att glutenfritt bröd gärna gräddas lite längre så att det blir helt genomgräddat. Och i vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i 6-8 timmar eller över natt.
Blogg: Blomster & Bakverk
Drivs av: Annelie Andersson
Hemsida: Bakverkeriet
Instagram: Här
E-post: Här
Skriv ett svar