Semmelsäsongen börjar sakta men säkert gå mot sitt slut, och den största ruschen har lagt sig. Enligt de bagerier och konditorier jag varit i kontakt med har försäljningen under fettisdagen varit bra, och många har sålt fler semlor än förväntat.
Inför fettisdagen började semmelhysterin gradvis byggas upp redan två till tre veckor i förväg. Sociala medier fylldes med bilder på semlor, och samtalen med vänner och bekanta kretsade allt oftare kring ämnet: ”Hur många semlor har du ätit?”, ”Man får ju inte äta semlor ännu!”, ”Är de inte väldigt dyra?”, ”Det här kan knappast kallas en semla.”
Samtalen om semlor hördes överallt – i kön till Systembolaget, på Ica och under lunchrasten. Som vanligt hakade även medierna på med reportage åt alla håll. Kort sagt, inför fettisdagen rådde den sedvanliga semmelhysterin.
Men vad händer nu när semmelsuget börjar svalna och bagerierna sakta fasar ut semlorna? Slutar vi att fika nu?
Oavsett vad, sluta inte fika! Fortsätt att besöka bagerier och kaféer, och om du inte vill fika på plats – köp med dig något hem. Ditt stöd till bagerier och fik är fortfarande viktig.
Matvarubutikerna har i regel gått bra en längre tid, och med det i åtanke tycker jag att du gärna kan stödja ditt lokala bageri genom att köpa matbröd och fikabröd där. Småföretagare har inte samma muskler som de stora jättarna och om du vill fortsätta att ha små pittoreska hantverksbagerier i ditt närområde så behöver de din stöttning. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Gå nu ut och stötta dit favoritfik och gör det nu♥️
✶✶✶
Fettisdagen – en dag att älska
Tössebageriet laddar upp inför Fettisdagen
Var finns Stockholms godaste semlor?
Jag kan äta 100 semlor på 5 veckor – kan du?
Adolf Fredrik – kungen med smak för semlor
Stockholms mest utsökta semlor
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar