Idag är det inte vilken dag som helst, idag är det fettisdagen – en dag att älska. Från tidig otta till sen kväll levereras det semlor i parti och minut till semmeltrånande kunder. Sammanlagt kommer närmare 60 procent av svenska folket att äta minst en semla idag, vilket innebär cirka sex miljoner semlor (helår cirka 40 miljoner).
Nu är det inte enbart på bagerier, konditorier och kaféer som det bakas semlor utan det kommer säkerligen även att bakas en hel del hemma i stugorna också.
Semlan är ansedd som bageribranschens livboj eftersom den räddar en i övrigt dålig period för landets bagerier. I år möts bagerierna av en mängd kostnadsökningar och flytkraften i livbojen kommer att testas i de här utmanande tiderna.
Under fettisdagen 2023 åt 59 procent av svenska folket minst en semla. Man åt då omkring åtta-nio miljoner semlor, varav de flesta var köpta semlor. 38 procent av alla som åt semlor på fettisdagen blev bjudna av sin arbetsgivare och 26 procent av alla som åt semlor på fettisdagen blev bjudna privat enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.
Beräknad råvaruåtgång på semlor under fettisdagen
✓ 211 ton vetemjöl
✓ 2,6 miljoner ägg
✓ 211 ton grädde (70 000 kor har mjölkats)
✓ 1 ton florsocker
✓ 42 ton smör
✓ 53 ton socker
✓ 132 ton mandelmassa
✓ 2,6 ton kardemumma
Källa: Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer har utifrån Svenska bagarlandslagets standardrecept på semlor räknat ut hur mycket råvaror som går åt till de semlor som säljs under fettisdagen.
Dagen till ära går även under namnet ”bagarnas julafton” då det är full ruljangs i produktionen och en betydande intäkt skall förhoppningsvis räknas in. Många bagerier och konditorier tar in extrapersonal för att kunna möta den stora efterfrågan. Sveriges bagare ägnar totalt cirka 50 000 timmar åt att baka semlor under fettisdagen.
i Stockholm brukar Vete-Katten sälja över 25 000 semlor på sina enheter, Bröd & Salt räknar med att sälja mellan 35-36 000 semlor på sina enheter. Tössebageriet säljer mellan 6-8000 semlor och Ritorno räknar med att sälja omkring 6000 semlor. Många mindre bagerier (1-5 anställda) brukar sälja mellan 1-3000 semlor denna klassiska dag.
Semlans historia
Redan på 1500-talet bakade man semlor som dock var mer brödlikt och utan de ingredienser vi idag finner i en klassisk semla. Lär gärna mer om semlans historia på branschföreningen Sveriges bagare och konditorers hemsida här.
SO-rummet (gratis lärarresurs och landets största och mest välsorterade länkbibliotek) har också en bra historisk beskrivning av semlan som du kan läsa mer om här.
Om du vill ha en riktig djupdykning om semlans historia så kan jag varmt rekommendera att läsa Semla och samhälle – en studie om semlans förändring 1895-1955. B-uppsats av Mattias Axelsson från 2011. Läs den här.
Oavsett var du handlar dina semlor idag (eller om du bakar hemma), ät många och njut. Det är långt till badsäsongen! Semla lugnt.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar