Fika för seniorer

Andelen ensamboende har under en lång tid ökat och enligt SCB finns det över 1,5 miljoner hushåll som består av en person vilket innebär att vi toppar listan över andelen ensamhushåll inom EU. Nu behöver det inte vara något negativt bara för att man väljer att bo ensam men dessvärre finns det många som känner sig ofrivilligt ensamma.

Även äldre lever i allt högre grad ensamma och enligt SCB:s rapport från 2014 så bor 32 procent av alla som är 60 år eller äldre ensamma. Män är ensamboende i högre utsträckning än kvinnor fram till 60-årsåldern, därefter sker en förändring så att det istället är vanligare att kvinnor bor ensamma.

Att leva ofrivilligt ensam är dock inte enbart ett svenskt fenomen och brittiska och franska brevbärare har på uppdrag av respektive regeringar inlett undersökning för att få bättre överblick över hur de äldre mår. I England har man till och med tillsatt en ensamhetsminister för att tackla de problem som kan tänkas finnas.

Överlag är majoriteten positiva och det finns enbart en vinn-vinn-situation. Det är bra för de ensamma att någon ser till dem, det skapas ytterligare jobbtillfällen och sannolikt blir samhällskostnaderna lägre över tid. Läs om de brittiska brevbärarna här.

I de flesta kommuner runt om i landet finns det seniorcaféer som oftast är välbesökta och uppskattade och för att hitta ditt närmsta seniorfik kan du klicka in på din kommuns hemsida för mer information. På Södermalm i Stockholm finns det över 40 restauranger och kaféer som har förmånliga rabatter för personer över 65 år. Du finner dessa ställen här.

Häromdagen läste jag att Hammarby Sjöstad får sitt första seniorcafé då stadsdelsförvaltningen öppnar café i Fryshuset på Mårtendalsgatan 2. Seniorcaféet kommer att vara öppet onsdagar mellan klockan 13.00-16.00 enligt följande datum: 23/10, 30/10, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12. Fråga i receptionen för att hitta rätt. Kaffe och fikabröd kostar 20 kr, endast kontant betalning.


Foto: Twinings

För cirka 1,5 år sedan postade jag ett inlägg om den ideella föreningen Äldrekontakt som anordnar fikaträffar för seniora personer. Nu tycker jag det är hög tid att återigen pusha för denna förening. Ensamheten är jobbig för många och i synnerhet under den mörkare årstiden då kyla och ishalka gör att många drar sig för att bege sig ut. Då kan ett ljus i mörkret vara Äldrekontakt. Det är en förening som hjälper personer som oftast passerat 70 år att hitta nya vänner över en fika.

Verksamheten startades upp 2008 av familjen Gyll vars förebild är välgörenhetsorganisationen Contact the Elderly i Storbritannien. Contact the Elderly har arrangerat lokala tea-parties sedan 1965 och har genom åren hjälpt närmare hundra tusen äldre över hela Storbritannien.

Allt bygger på volontärarbete där frivilliga personer ställer upp som chaufförer eller fikavärdar. Mellan fem och tio äldre bildar en grupp som sedan ses en söndag i månaden hemma hos någon av volontärerna och syftet är att bryta ensamheten. Verksamheten finns i dag på ett flertal platser runt om i landet och du finner mer info på Äldrekontakts hemsida eller på Facebook.

12717193_943257802409505_418089301869846135_n
Foto: Äldrekontakt

Äldre som deltar i regelbundna fikaträffar upplever en bättre livskvalitet. Modellen innehåller de delar som forskning visat har bäst effekt; att få träffas i grupp, lära känna andra i samma situation för ömsesidigt stöd, och att få träffas regelbundet. Äldrekontakt har alltid dörren öppen för nya volontärer och här kan du läsa mer om hur du kan bidra.

Jag tycker det är en fantastisk förening som skapar möjligheter för äldre till social samvaro. Och kom ihåg, man kan aldrig bli för gammal för att umgås, prata, skratta och fika tillsammans.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.