Hunden är människans bästa vän brukar det heta och allt fler vill ta med sig sina fyrfota vänner på kaféer och restauranger men får man det?

Många ställen accepterar hundar i lokalen men långt ifrån alla och faktum är att det inte finns några lagar som reglerar förbud utan det är upp till varje ägare att ta beslut.

Innan vi gick med i EU hade vi en riktigt hård lagstiftning och då var det förbjudet att ta med djur till lokaler där det fanns livsmedel. Undantag gavs enbart till ledarhundar. Numera är hygienlagstiftningen som styr och den ser snarlik ut inom hela EU. De ställen där det är förbjudet att ha hund är där det tillreds mat samt där mat förvaras.

Foto: Chris Benson för Unsplash

Det man skall ta hänsyn till är alla som lider av pälsdjursallergi och de är många, närmare bestämt 20 procent av befolkningen och över 50 procent av alla astmatiker reagerar på dem enligt Astma- och allergiförbundet.

Själv har jag inga problem med hundar på fik eller restauranger och jag respekterar fullt ut om en ägare inte tillåter djur i lokalen.

En sak jag noterat de senaste åren är att del hundägare (säkerligen ett fåtal) uppvisar ett visst aggressivt beteende mot de restauranger och kaféer som väljer att inte ta emot hundar. Det är inte okey. Jag förstår inte varför man lägger onödig energi på att sprida negativa kommentarer på sociala medier om restauranger och kaféer som valt att ej tillåta hundar i lokalen. 

Ett tips till ägare av matställen är att sätta upp någon slags anordning där hundägare kan koppla fast hunden medan husse/matte går in och handlar. Jag har noterat att en del hundägare upplever det som snårigt att gå in och handla på vissa ställen då de inte kan fästa kopplet någonstans utanför.

Hundkaféer i Stockholm

På fiket Himmelska Hundar på Hedinsgatan 13 vid Gärdet finns en speciell hundmeny och de erbjuder även hundparkering vilket innebär att om du har ett ett ärende på stan så kan du lämna hunden för en mindre kostnad mer timme. De har öppet varje dag och på helgerna är det ofta en hel del hundar på plats. Himmelska hundar finns även på Facebook och Instagram.

Dog Bakery på Odengatan 100 och Ringvägen 89 är ett annat hundfik som erbjuder smått och gott till våra fyrfotade vänner. De bakar bara med naturliga ingredienser och smaker som är godkända av både Jordbruksverket och deras egen mops Charlie😉Övrigt smått och gott är bland annat hundhamburgare, hundöl😱och popcorn med laxolja. Utöver bakverk har de även hundkläder och leksaker (även hemleverans). Fiket är på 70 kvm fördelat på två plan med fjorton sittplatser.

Dog Bakery finns även i Göteborg på Linnégatan 76, ett stenkast från Slottskogen samt i Uppsala, Drottninggatan 7. De söker franchisetagare för nyetableringar i fler städer.

En bra sajt att spana in vilka ställen som det är okey att ta med hunden på runt om i landet är Tamedhunden guiden.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.