Ekologiskt rågvetefält på Ängavallen
Det börjar som en saga, närmare bestämt sagan om Nasse, Tasse och Lasse. En gris, en hund och en pojke. Äventyret går ut på att det är viktigt att djur och människor håller ihop. Sagan publicerades i Sydsvenskan 1952. Rolf Axel Nordström skrev historien som 8-åring och redan då var hans djurintresse stort, men eftersom han växte upp mitt i Malmö fick naturupplevelserna begränsa sig till de som fanns i stadens parker.
Ett antal år senare bröt Rolf Axel upp från stadslivet och började på Hvilans lantbruksskola, där en del av utbildningen bestod i att sköta om grisarna. Redan då ifrågasatte han hur djuren hade det. Grisarna var ofta sjuka och levde enligt honom i en onaturlig miljö.
1971 fick Rolf Axel möjlighet att förverkliga sin dröm att leva tillsammans med djur och föda upp dem på deras egna villkor. Då köpte han nämligen gården Ängavallen. Han började föda upp grisar på enbart vegetarisk kost från gården och lät dem gå ute och böka i en naturlig miljö. Det blev så småningom HälsoGrisen®.
Sedan har det rullat på, med kor och får, med eget slakteri, där djuren slaktas helt utan stress och med Sveriges första gårdsbutik där gårdens hemlagade delikatesser från det egna charkuteriet bjuds till försäljning. På gården finns också egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och ett trivsamt gårdshotell.
All odling på Ängavallen är 100 procent ekologisk. Det innebär att vi inte använder konstgödsel, bekämpningsmedel eller andra kemiska tillsatser. Allt får växa som naturen själv vill. Odlingarna består av gamla naturliga sorter, som genom årtuendena har anpassat sig till vårt klimat och vår jordtyp. Resistenta soreter som växer sunt och friskt. Sorterna växer långsammare än modernt framtagna sorter men i gengäld ger de mer smak.
Vi odlar enligt den gamla sjuåriga växtföljden, vilken innebär tre års vall – som huggs ner till ensilage och bete. Under det tredje året går grisarna runt på markerna och bökar runt inför sådden. Sedan följer fyra år med vårkorn, ärtor, rågvete respektive åkerböna. På sidoodlingarna finns senap (gul och brun), vårråg (Rogo), vårvete (Kärn) och spelt (Gotlands Borst).
I parken finns odlingar inhängnade med bokhäckar. Här odlar vi grön och vit sparris, purpurkål, majrova, persiljerot, palsternacka, olika slags morötter, olika slags rödbetor, krasse, majs, lök, squash, pumpa. Men också krusbär, vinbär (vit, röd och svart), blåbär, hallon, kvitten, persika, aprikos, plommon, rabarber, hallon, äpplen och päron. Dessutom odlas alla örtkryddor som används i matlagningen på gården.
På Ängavallen lever vi efter devisen ”från jord till bord”. Det innebär att allt gris-, lamm- och nötkött och alla charkvaror kommer från gårdens egna djur. Djuren är så friska att de slipper antibiotika och andra mediciner och säljs därför under våra registrerade varumärken HälsoDjur®, HälsoGris®, HälsoKalv, HälsoLamm och HälsoOx.
Vi har ursprungliga, naturliga djur (rödkullekor, fjällkor, skogsfår, Hälsingefår, Linderödsgrisar) som gått fria under bar himmel. Som har levt ett gott liv och fötts upp på gårdens vegetabiliska foder, som är obesprutat och naturgödslat – 100 procent ekologiskt. Naturlig parning ingen konstgjord befruktning. Djuren har sluppit medicineras och de slaktas på gården, helt stressfritt under värdiga former. Du kan därför alltid vara säker på att maten på Ängavallen är lagad av bästa tänkbara, helt naturliga råvaror, d.v.s 100 procent ekologiska.
På våra fält växer uteslutande gamla härdiga sorter, som emmer, dinkel, vårråg, vårvete, nakenvete och nakenkorn. Det gör vi för att de utan problem kan växa på våra breddgrader helt kemikaliefritt och att vi tack vare det kan bedriva ett 100 procent ekologiskt jordbruk. Men vi gör det minst lika mycket för smakens skull. Sort och tid är avgörande för att smakerna ska kunna blomma ut. Hos oss finns rätt sort och gott om tid.
Vår gårdsbutik rymmer även ett café där du kan äta lunch och fika på verandan eller i parken när vädret så tillåter.
✿Varmt välkomna❀
Ängavallen
Adress: Ängavallens väg 17-9, Norra Håslöv/Skåne
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Onsdag-fredag 12.00-18.00. Lördag-söndag 11.00-15.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar