Fikatips: BAK

Allt bröd i hela världen består oftast av vatten och mjöl. Det är sedan gammalt. Men det är därefter man gör skillnad. På BAK jobbar vi med händerna. Allt vi gör, gör vi med händerna. Inte för att det är enklast. Men vi tycker att det blir bäst så. Bakverk är främst en smaksak, men vi lägger även otroligt mycket fokus på utsidan.

Vi brukar få kritik för att våra bakverk inte ser handgjorda ut. Och det är just det som är anledningen till att vi går upp på morgonen. Våra bakverk kan inte kopieras eller ens komma i närheten om det vore gjort av en maskin. Inga maskiner i världen kan få våra bakverk att bli lika vackra och välsmakande. Hantverksstoltheten är en av hemligheterna på BAK.

Ted Johansson och Conrad Tyrsén startade BAK en gång i tiden och stod ensamma när de rullade kardemummabullar. Innan dess huserade de på Lilla Essingen i 14 år under namnet Dessert & Choklad Stockholm innan de beslöt sig för att flytta verksamheten samtidigt som de bytte namn. Idag består BAK av ett stort antal bagare och konditorier som sida vid sida levererar små mirakel varje dag. Alla delar samma dröm om att göra bröd- och baksverige lite bättre. Genom vårt arbete visar vi att det faktiskt går att driva ett bageri helt hållbart.

Med ekologiskt odlade råvaror från våra närliggande svenska bönder som får bra betalt för sina råvaror, så smakar det gott hela vägen till fikat ute hos våra kunder. Utan hantverket och alla människor som står bakom BAK så är vi ingenting. Oavsett om det är våra bagare och konditorer axel mot axel, eller bönderna som sliter dagligen med att leverera råvarorna till våra produkter. Utan dem så kan vi vara vilket bageri som helst. Vi är stolta över det hårda arbetet och all passion som vi stoppar in i våra bakverk. Man skulle kunna säga att det är den sista viktiga och unika ingrediensen, efter vattnet och mjölet.

I vår fantastiska bagerimiljö vill vi kontrollera alla delar av processen. Därför maler vi vårt eget mjöl i vår kvarn och behöver därför få en större insikt i råvaran/säden vi köper från våra olika gårdar. Alltid ekologiskt certifierat. Vi besöker därför våra vänner bönderna så ofta vi kan och hinner, för att konstant hålla oss uppdaterade. I vår butik kan du även köpa färsktmalet mjöl så att du kan baka hemma.

Alla pratar om en god fika och kaffe. Men det finns inget värre än riktigt dåliga bakverk. En kopp kaffe kan antingen fixas eller förstöras med lite mjölk. Kvaliteten och smaken i våra bakverk går inte att dölja. De talar för sig själv. Bakverken du äter till fikat från BAK är resultatet av all vår passion och all vår ackumulerade kunskap som vi är så stolta över. Det finns många som kan baka bullar och bröd men det finns ingen som lägger så mycket fokus på ingredienserna och viljan av att göra gott för våra producenter.

Bageriet och kaféet ligger i en 800 kvadratmeter stor K-märkt tegelbyggnad i Hökarängen (”Hökis”) i södra Stockholm och hit är alla välkomna för en fika eller pizza i en avkopplande miljö.

✿Varmt välkomna till ”Hökis” och BAK❀

BAK
Adress: Söndagsvägen 3, Hökarängen/Stockholm
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 07.00-18.00. Lördag-söndag 08.00-16.00.
Under den varmare årstiden öppnas sommartorget upp på Kastanjegården med utökade öppettider.
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.