Fikatips: Café Villagatan 1


Bland rosor, perenner, klematis och pioner njuter du av kaffe och bakverk på café Villagatan 1 i Gustavsberg.

I det gamla Epidemisjukhuset från 1875 driver Anette Gullmander sedan 2020 sitt vackra trädgårdscafé dit både trädgård- och konstintresserade vallfärdar.

Beskriv Café Villagatan 1 för dem som aldrig besökt er.
– Caféet är beläget i Anders Wallins fd konstnärsateljé i ett vackert gammalt hus som byggdes 1875 som Gustavsbergs sjukhus för fabriksarbetarna.
Anders och jag bor i själva huset så hela känslan i café och trädgård är mysig och personlig. Entrén består av ett mindre orangeri med massa växter och går man rakt genom fiket kommer man ut till den prunkande trädgården och växthuset. Cafédelen består av mycket växter och glaspartier samt vackra tapeter och fin inredning. Hundar är tillåtna och i huset träffar man ofta på katten Emil 21 år, allas maskot, och sheltien Quittra som gärna lägger sig vid gästernas bord. 

Hur ser ert sortiment ut?

– Allt är hembakt och detta är vad som vanligtvis finns i sortimentet: Hallongrottor, chokladbollar, kolasnittar, toscamazariner, kolatartletter, raw food cashewbars, marängtartletter med lemoncurd. Äppelpaj, rabarberpaj, mazarinkaka bakad med färsk frukt samt snickerskladdkaka. 

Givetvis hemlagad vaniljsås till fruktpajerna. Grillade, dubbla surdegsmackor med olika fyllningar till exempel den italienska mozzarella, purjo, ugnsbakade tomater som serveras med småbladsmix och hemgjord dressing. 

Härliga sallader på sommaren och veckans vegetariska soppa vinterhalvåret. På sommaren även lax, färskpotatissallad, sause verte.

Varför skall man fika hos er?
– Hit kommer man för allt är gjort med omsorg! Omsorg av råvaran och om våra gäster. Det är så mysigt, vackert och folk utropar att det är en oas när de kliver in genom dörren. Vi lagar och bakar allt från grunden och vi är angelägna om att hålla riktigt hög kvalitet rakt igenom. Jag säljer även kuddar och lampskärmar i tyget designade av mig. Man får även Anders Wallins nya stora ateljé som ligger längre in på tomten. Han målar och undervisar i akvarell men främst skapar han stora abstrakta tavlor i akryl. 
Hos oss trivs barnfamiljer, unga par, pensionärer, trädgårds- och kulturälskare och som sagt, hundar. 

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Populärast är rabarberpajen med knäckigt täcke och rikligt med frukt, tartletten med hemgjord lemoncurd och italiensk maräng smaksatt med hallon eller blåbär samt den asiatiska salladen med räkor, nudlar, salladslök, mango. Dessa tre kan vi aldrig sluta med, då blir det ramaskri😉

Varmt välkomna hälsar Anette Gullmander✿❀

Café Villagatan 1
Adress: Villagatan 1, Gustavsberg
Öppettider: Sommartider onsdag- söndag 11.00-16.00
Övriga året torsdag-söndag 11.00-16.00
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.