Fikatips: Hellmanska gården


Hellmanska gården är en handelsgård i centrala Nyköping där de äldsta delarna är 300 år gamla. Gården har en spännande historia och några verksamheter som funnits på gården är droskstation, kryddkramhandel, busstation och galanterihandel.

Men låt oss ta det från början. Årtalet är 1720 och det rådde kärva tider i Sverige och inte minst i Nyköping. Ett halvår tidigare, närmare bestämt i juli månad 1719, hade ryska trupper härjat utmed den svenska ostkusten. Flera städer bändes ned till grunden och i Nyköping hade folket därefter bara några enkla skjul att bo i. 

Nyköpingsborna kom dock snart igång med att bygga upp sin stad igen och bland dem som började först var Jakob Sundler. Han var landskamrer till professionen, alltså en av högsta befattningshavarna hos Konungens Befallningshavande i Nyköpings län. 

Jakob Sundler bestämde sig snart för att bygga ett nytt hus och att det skulle vara ett stenhus. Mark hade han i form av fastigheten nr: 43 i 1:a kvarteret, numera kvarteret Sörmlandsbanken och det fanns speciella skäl till att han valde sten som byggnadsmaterial. Genom att bygga huset i sten minimerade man risk vid eventuell storbrand, regeringen uppmuntrade alla Nyköpingsbor som byggde i sten att få statligt bidrag i form av 200 daler silvermynt i tre år.

Någon affärsverksamhet förekom inte i huset under de första decennierna. Alla utrymmen användes för bostadsändamål och förutom familjen Sundler med tjänstefolk var ständigt ett antal ”contoirskrifvare” mantalsskrivna där. 

År 1789 inleddes en ny epok i byggnadens historia genom att våningen i gatuplanet gjordes om till affärslokal. Det var Pehr Malmberg och Adam Tibertius Stenqiust som öppnade kryddkramhandel där – livsmedelsaffär skulle vi kanske säga med våra dagars språkbruk. 

När Carl Gustaf Hellström år 1852 installerade sig i Sundlerska gården inleddes ytterligare en helt ny epok i husets historia. Det var nämligen Hellström som ändrade sortimentet och började sälja glas, porslin och andra bosättningsartiklar i stället för specerivaror, därmed lades grunden till det sortiment som än idag, efter snart 150 år, är utmärkande för firman. 

Vid ägarskiftet blev firmanamnet nu C A Hellmans Glas-, porslins- och Galanterihandel vilket kan läsas på fasades även i våra dagar. Det var också då benämningen ”Hellmanska gården” började komma i bruk. Under C A Hellmans ledning utvecklades firman och sorteringen blev minst sagt rikhaltig. Förutom glas och porslin samt andra husgerådsartiklar kunde man hos Hellmans nu hitta det mesta som krävdes för livets nödtorft, utom livsmedel. 

Fotogenlampor var en stor artikel vid denna tid och hos Hellmans fanns de mesta skiftande modeller liksom lampglas och alla andra reservdelar. Inte bara i hemmet behövdes fotogenbelysning utan även på vagnar och i uthus- allt fanns hos Hellmans. 

Byggnadsvaror av skilda slag kunde man också hitta i bodarna på gården, speciellt blev Hellmans storleverantör av fönsterglas under många år men även linoleummattor, takpapp och liknande fanns i lager. Tapeter och bårder samt färg ingick också i sorteringen. Vidare salufördes toalettartiklar samt resväskor, plånböcker och andra läderartiklar.


Idag fyller vi Hellmans med nya verksamheter i modern stil men vi har alltid vår historia med oss. Vår butik har sålt glas, porslin och heminredning i 130 år. Vi försöker hålla oss uppdaterade med de senaste från Lexington, ERNST, Bruka Design, Mateus med flera.

Vårt café finns i den gamla stallängan där kuskarna förr i tiden bytte sina hästar på den långa vägen till Stockholm. Företaget Hellmans hade hemkörning med häst och vagn under 1800-talet och behövde ha hästar i stallet. I caféet finner du allt från dagens lunch, matiga mackor, bakverk och hemlagade bärpajer, till gott och rättvisemärkt kaffe av alla de slag. Vi har även alkoholservering om du önskar ett glas vin eller öl till maten. 

Vi strävar efter att ha koll på alla våra råvarors ursprung och samarbetar sedan länge med en rad lokala producenter för att kunna servera både ekologiskt och lokalodlat. Vi har många sittplatser i caféet, i glashuset och ute på gården.

I stenugnsbageriet arbetar vi efter ambitionen att ha ett så öppet bageri som möjligt. Här kan du bokstavligen se ända in i bakugnen och vi är alltid ärliga med vad vi stoppar i våra bröd och bakverk, samt varifrån ingredienserna kommer. Grunden till det stenugnsbröd vi bakar är ekologiskt och KRAV-märkt mjöl och andra ekologiska ingredienser.

Stenugnsbageriet ligger i gårdens gamla bykstuga och självklart återfinner du det färska brödet i våra luncher, smörgåsar och bakverk som du hittar i vårt café. I bageriets lilla butik hittar du även delikatesser som passar att ha på eller till det bröd vi bakar. Här hittar du bland annat våra egenproducerade sylter, småkakor, marmelader samt musli.

✿Varmt välkomna❀

Hellmanska gården
Adress: Västra Trädgårdsgatan. 24, Nyköping/Södermanland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider caféet: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag 10.00-16.00. Söndag 12.00-18.00
Öppettider bageriet: Måndag-lördag 08.00-14.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram
Info: Under den varmare årstiden kan du även bege dig till Fåfängans kultur- och trädgårdskafé, endast en kort promenad från centrum. Kaféet drivs av Hellmanska gården.

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.