Om du befinner dig i Bergslagens djupa skogar och blir fikasugen så rekommenderar jag dig att knappa in byn Hjulsjö på din gps för där ligger gårdsbageriet Hjulsjö 103 som drivs av Märta Westling.
Nu är Hjulsjö 103 inte enbart ett surdegsbageri utan även kafferosteri, gårdskafé och butik med fokus på ekologiska produkter, kulturspannmål och samarbete med regionala mathantverkare vars produkter sälj i butiken.
Märta bakar med olika lantsorter och kulturspannmål, samtliga regionalt och ekologiskt odlade. Gamla spannmålssorter, så kallade kultursorter, har långa strån som håller tillbaka ogräsen och ett djupt rotsystem som tar upp näring. Kultursorter har bred genetisk variation vilket gör att de kan anpassa sig både till klimat och jordmån. Sammantaget ger kulturspannmål högt näringsinnehåll, bra fiberinnehåll och en hög proteinhalt och det ger i sin tur smakrika bröd.
Hjulsjö 103 har genom året tävlat framgångsrikt i bageri-SM i Mathantverk som arrangeras av Eldrimner. År 2018 och 2019 vann de guld i kategorin surdegsbröd med råg. 2020 och 2021 tog de brons med valnötsbröd respektive lantbröd. Hjulsö 103 har även tagit guld med sin lakritskola samt silver med gräddkola med havssalt vid samma tävling. Det finns med andra ord flera anledningar till att ta en tur till det lilla gårdsbageriet där magiska smaker skapas.
Beskriv Hjulsjö 103 för dem som aldrig besökt er.
– Gårdsbageriet är öppet torsdagar, fredagar och lördagar, året om. Vi är fyra personer som arbetar här året om, inklusive min man och jag, och på sommaren mer än dubbleras personalstyrkan, när de annars glesbefolkade bygderna blir platser för livliga festivaler och många sommarkalas. En bygd där sommargäster kommer och går som svalor, medan bageriet och dess grannproducenter samt den mindre och för bageriet så viktiga skaran åretruntboende stannar kvar när hösten kommer.
Brödet varierar över säsongen efter vad som kommer in från våra närmsta kvarnar, och bakas på surdeg. Mjöl, vatten, salt, tid och kunskap – de enda ingredienserna du hittar i brödet på Hjulsjö 103 (och så kanske valnötter då och då).
Hjulsjö var en ganska stor by men under 1900-talet minskade det rejält, gatorna blev allt tystare och skolan stängdes. Men den utvecklingen försöker vi vända på. Samarbete med andra matproducenter i närheten har därför blivit ett signum för oss på Hjulsjö 103.
Producerar du ost, grönsaker, potatis eller spannmål från trakten, så köper jag det, och sätter det på menyn. En del undrar varför vi jobbar så mycket med detta och det är ju för att vi vill skapa en levande landsbygd. Vi tycker att om att ha ett öppet landskap, att ha grannar, att ha en levande primärproduktion. Det driver oss just här och nu.
Hur ser ert sortiment ut?
– Vi är inte ett traditionellt kafé utan mer utav ett gårdsbageri och rosteri med servering av bland annat ost och pizza. Fokus ligger alltid på råvaran, samarbetet med olika producenter av enastående spannmål, ostar och grönsaker, kaffets karaktär, sällskapets humör.
Året om serverar vi råvaror från vårt bageri, den egna köksträdgården och från lokala bönder och matproducenter. Menyn är kort – veckanssopplunch, bröd, ost, kavlade bakverk och kaffe från egna rosteriet – och kaffelistan lång i vårt gårdskafé som slår upp dörrarna torsdag-lördag året om. Köp med dig bullar, croissanter, kolor och tarteletter, eller fika här.
Vi guidar dig gärna i valet av kaffe för dagen! Listan av kaffe från rosteriet erbjuder en bredd av smaker och karaktärer, där de olika ursprungen – och rostarens humör – sätter ton.
Varje fredagseftermiddag möblerar vi om i bageriet och öppnar upp bygdens eget pizzahak. Vi gör samtliga pizzor på ekologiskt odlat mjöl från regionen och lokalt ystade ostar. En pizza toppar vi med tomat, en annan med syrad grädde. Resten varierar över säsong och tillgång.
.
Varför skall man fika hos er?
– Hjulsjö 103 är vårt hem, ett bageri, ett rosteri, en mötesplats som vi delar med varandra och våra gäster.
Här vill vi skapa en plats att återkomma till i Bergslagen. En plats där traktens enastående råvaror – med brödet i fokus – tar plats. Bageriet är gårdens hjärta, en innerlig plats för våra barn att växa upp i. En tillvaro där brödet, kaffet och odlingen sätter tempot – och så familjen förstås.
Vi är ett litet gäng som arbetar med stora ambitioner om ett litet och hållbart företag. En plats dit du kommer för att stanna lite längre. De varmaste sommarveckorna välkomnar vi extra många gäster som likt svalor kommer till trakten. Från 1 juli till mitten av augusti gräddar vi pizzor torsdag, fredag och lördag från 16.00 och övergår till sommartider samtidigt som serveringen byter kostym till att serveras lite mer i papper och bullpåse.
På sommarhalvåret hittar du oss ofta i vår köksodling där vi arbetar med att visa upp det unika odlade kulturarv som finns – och skördar varje dag till våra soppor och pizzor. Kika gärna i vår drivbänk på senaste sådderna och vandra på plankorna för att bekanta dig med de många kryddörter och kultursorter av allt från salvia, dragon och jordärtskocka till gråärt, sortklenoder av potatis och ätbara blommor eller tag med en filt och ha picknickfika mellan raderna av äppelträd planterade 2017 – en del utav vår senaste gren av verksamheten; hantverkscider.
Vilka bröd och bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Brödet – vi skär upp några av dagens bröd och serverar på en bräda till dig. Smaka dig genom skillnader och likheter mellan olika brödtyper och spannmål. Alla bröd finns att köpa med sig hem (så långt lagret räcker). Serveras med traditionellt kärnat smör från Emåmejeriet eller kallpressad olivolja.
Pizzan – om du är här över en eftermiddag/kväll – de gräddas från klockan 16.00 – sent på fredagar året om och torsdagar (fredagar och lördagar under högsommar).
Sopplunch – på våra lokala odlares råvaror – eller ost om du är här på dagen.
Ostar – från småskaliga mejerier. Vi älskar de öppna betesmarkerna, den levande landsbygden och de många hantverksmässiga ostarna som görs runt om i landet. Vi köper in en stor variation av ostar direkt från små mejerier – välj direkt från vår ostdisk.
Sedan är ju bageriet inget bageri utan kardemummabullen och croissanten.
Varmt välkomna hälsar Märta Westling med personal✿❀
.
Hjulsjö 103
Adress: Hjulsjö 103, Hällerfors (cirka 19 km från Hällefors)
Öppettider: Torsdag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar