Fikatips: Kaffedoppet café & konditori

Redan 1936 slog Kaffedoppet upp portarna tidiga mornar för småbrödssugna Strömstadsbor. Småbrödsbageriet startades av Anna Schiöler, mor till den kända konstnären Inge Schiöler. Förkrigstiden var lika tuff som själva krigstiden för många. För att kunna försörja sina barn började Anna att baka bröd hemma.

Brödet sålde hon till grannar och andra som ville ha nybakat bröd till morgonkaffet. Hennes bröd blev så pass omtyckt att Anna bestämde sig för att öppna småbrödsbageriet Kaffedoppet 1936. Byggnaden hon etablerade kafét i var en byggnad som låg på andra sidan trädgården. Under krigstiden, närmare bestämt 1942, flyttade Kaffedoppet in i ett befintligt hus och familjen Schiöler flyttade in på övervåningen i samma hus. Efter att en brand härjade på nedervåningen år 1943, bestämde familjen att starta upp serveringen på övervåningen.

Ända fram till 1971 drevs Kaffedoppet av familjen Schiöler. Det var Inges syster Britta som tillsammans med sin mamma Anna höll bageriet och kafét igång tills Britta sålde kafét till Jonny Steen. Jonny drev i sin vidare verksamheten under samma namn tills han sålde den vidare 2003. Då var det dags för Tobias och Jenny att ta över skutan. De står än idag och välkomnar kaffesugna gäster. Många av dem har fikat på Kaffedoppet länge och en del har träffat alla ägare som någonsin stått bakom disken.

På Kaffedoppet hittar du klassiska småkakor, kanelbullar, längder och tårtor som är typiska för den svenska fikatraditionen. 

✿Välkomna till en del av Strömstads historia✿

Kaffedoppet café & konditori
Adress: Inge Schiölers gränd 2, Strömstad/Västergötland
Hitta hit
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag 08.00-16.00. Söndag 09.00-15.00
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.