Fikatips: Kvarnbageriet

Om du åker till Väröhalvön på den halländska kusten så kommer du till Limabacka kvarn som drivs av Bengt Nybergh och sonen Andreas, femte respektive sjätte generationen mjölnare. Ett stenkast från kvarnen i Väröbacka ligger bageriet där det bakas surdegsbröd, bullar och andra läckra bakverk.

Mjölnarhantverket, ekologin och den goda smaken är viktiga ledord vilket borgar för hög kvalité. Är du fikasugen kan du ta dig en fika på Kvarnbageriet eller i Kungsbacka på Kvarnskafferiet. Givetvis skall du även passa på att köpa mjöl på plats eller via deras webbshop.

Beskriv Kvarnbageriet för dem som aldrig besökt er.
– Ekologiskt, hantverk, surdeg. Tre ord som till stort beskriver vårt lilla bageri. Ett bageri som från början bara skulle vara en testplats för bakning med mjölet. Det är nämligen Limabacka kvarn som är grundaren bakom bageriet. Det gjordes en liten plats där de kunde sälja mjöl och testa de många olika lokalodlade kultursorterna i bröd, för att i sin tur ge tips till mjölkunderna. 

Det visade sig att omgivningen saknade ett riktigt hantverksbageri, så allting växte i rasande takt. I mars 2019 så öppnades bageriet upp i större skala, sedan dess har vi gjort allt vi kan på den lilla yta vi har för att kunna baka och leverera bröd och bakverk till alla.

Vi bakar nästan enbart på surdeg och alla våra bröd och vetedegar får kalljäsa över natten. Vi köper alltid ekologiskt i den mån det går och försöker alltid handla lokala produkter. Det och ett riktigt hantverk utan konstigheter, det är vår grund och det vi står för. 

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi erbjuder för vår storlek ett brett sortiment av bröd och frallor som varieras under veckans dagar, bullar, småkakor och kondisprodukter såsom mazariner och biskvier. Vi har även alla kvarnens mjöler och en del annat gott till försäljning i vår lilla butik. Vi har även en hel del veganska produkter i sortimentet.

.

Varför skall man fika hos er?
– Tyvärr har vi inte plats för några fikagäster inne hos oss, vi har inte ett café i den bemärkelsen, utan är främst ett bageri med butik. Men vid fint väder kan man ta en fika utanför på vår fikabänk. Eller köpa med kaffe och något gott till stranden eller dagens utflykt. Vi rostar vårt eget kaffe på vårt nya rosteri, i en lokal bara ett stenkast från bageriet. Där kommer man så småningom även kunna sitta och fika, både inne och ute. Håll koll på våra sociala medier.

På vårt café Kvarnskafferiet inne i Kungsbacka finns alla våra produkter och mer därtill. Där kan man däremot ta en ordentlig fika eller äta en god lunch.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Våra bröd är vår stolthet, speciellt vårt klassiska levain Östergård med halländskt lantvete och rostade sesam/vallmofrön. Det rekommenderas till alla som besöker oss första gången. Vi har också våra smarriga kanel och kardemummabullar och chokladsnitt med kardemumma och havssalt som absolut inte får missas.

Varmt välkomna hälsar bagare Ellen Karlsson med personal✿❀

.

Kvarnbageriet och Kvarnskafferiet
Adress: Backa 121, Väröbacka (cirka 19 km från Varberg) och Nygatan 17, Kungsbacka (Kvarnskafferiet)
Öppettider: Måndag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.