Fikatips: Nolbygård

Hållplats Nolbygård är belägen på en äldre lantgård i en naturskön miljö, strax utanför Alingsås centrum och är en träffpunkt och ett populärt utflyktsmål i Alingsås kommun. På caféet, som drivs av Lasse Larsson, har man försökt återskapa en tidstypisk miljö med allt från gammaldags vallmotapet till vackra sittgrupper, för att lyfta husets hundraåriga historia.

På Nolbygård arrangeras årligen ett flertal evenemang som exempelvis marknader och musikkvällar. Håll utkik på sociala medier för aktuella aktiviteter.

Beskriv Nolbygård för dem som aldrig besökt er.
– Nolbygård är ett hantverksbageri strax utanför Alingsås centrum. Bageriet och kafét ligger i det gamla boningshuset till en gård från 1900-talets början. På gården bedrivs olika verksamheter som alla arbetar med hållbarhet och “mjuka värden utan plast” som ”Lasse-Bagare” säger.

Det första man slås av när man kliver in hos oss är det stora kakbordet som står uppdukat i det gamla köket. Här får man själv plocka av godsakerna och välja sin favoritbulle. På den gamla järnspisen står små kaffekoppar i olika storlek och form samt den silvriga kaffekanna med nybryggt kaffe. “Påtår tills man är nöjd”.

Inne i kafét kan man slå sig ner i en av soffgrupperna och njuta av konsten på väggarna. Varje månad hänger det ny konst på väggarna från lokala konstnärer. Under sommaren kan man även sitta i trädgården i skuggan under den stora linden, eller i ett av de små växthusen.

Ingen kan heller missa den stora rälsbussen som står i ena änden av trädgården och lyser med sin orangea och gula färg. Hit kan man ta med sig en fikakorg och njuta av en rälsbussfika eller ta på sig lokförarhatten och åka på en fantasiresa genom Sverige.

.

Hur ser ert sortiment ut?
– I bageriet och kafét arbetar vi utifrån tre principer; det skall vara gott, vackert och ekologiskt. Vi lägger stor vikt vid att använda bra och framförallt ekologiska råvaror. Därför bakar vi endast på kulturspannmål och framför allt på dinkel.

Vårt utbud består framför allt av klassiska kakor som bondkakor, mazariner och handkavlade wienerbröd till mer moderna saker som rawbollar och chokladbollar med brynt smör. I smörgås-kylen hittar man mackor gjorda på vårt surdegsbröd och varje vardag serveras soppbuffé med tillbehör, kaffe och kaka. För barn finns även hemstekta pannkakor med grädde och sylt.

Varför skall man fika hos er?
– Hos oss får du ett varmt välkomnande och det känns som att kliva in ”hemma hos oss”. Energin här präglas av öppenhet, givmildhet och lekfullhet.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Den stora favoriten är våra kardemummasnurror. Den smöriga fyllningen med nymalen kardemumma smälter ner i botten på de höga formarna och blir till en knäckig dröm. Men om man besöker oss under semmelsäsongen får man absolut inte missa vårt stora utbud av semlor i alla dess former. Sedan är vi väldigt stolta över våra soppor också!

Varmt välkomna hälsar Lasse ”Bagare” Larsson med personal✿❀

.

Nolbygård
Adress: Ängsvaktargatan 19, Alingsås
Öppettider: Måndag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

Läs även om Nolbygårds semlor här.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.