Fikatips: Ofvandahls Hovkonditori

Sverige, i mitten av 1800-talet, ett land i förvandling. Över hela riket drog rallare järnvägar samtidigt som hästdragna diligenser rullade på knaggliga gatstenar och leriga vägar. Emigrationen till Amerika var i full gång. Industrialismen drog landsortens människor till städerna och i Ofvandahls by i Stora Tuna socken i Dalarna föddes 1848 Erik Andersson (sedermera Erik Ofvandahl).

Oskar II blev kung 1872 och några år senare, 1878, inledde den unge Erik Andersson sin bana som sockerbagare i metropolen Sala. I Uppsala skrives sockerbagarhistoria då en rörelse kallad ”Erik Andersson Konditori och Damkafé” startas. Den stora frågan, strax innan sekelskiftet var, vad är ett damkafè?

Erik A. förklarade i pressen följande “ett första klassens serveringsställe så rangerat att Damer och Herrar trivas gott”. Två år senare flyttades konditoriet till den nuvarande adressen på Sysslomansgatan, namnet var då Kafé Dahlia. 1901 var året då Nobelprisen för första gången delades ut och också året då Erik Andersson ändrade sitt namn till Erik Ofvandahl efter hembyn i Dalarna. Konditoriets nya namn blev Ofvandahls konditori.

1905 upplöstes unionen mellan Sverige och Norge. 1914 bröt första världskriget ut och det pågick till 1918. 1919 ansågs tiden mogen för kvinnlig rösträtt i Sverige! Några år in på 1920-talet rullade den första Volvobilen av monteringsbandet och det första Vasaloppet mellan Sälen och Mora åktes (på skidor).

Europa under 1930-talet, missnöje, depression och tummelplats för allehanda idéer. Nazismen växte sig stark under det att Ofvandahls firade 50-årsjubileum. Ivar Kreuger fick med ett pistolskott hela världen att darra. Banker gick omkull och konkurser stod som spön i backen. När sedan Hitler 1939 beordrade sina arméer att gå in över Polens gränser tyckte Erik Ofvandahl att det fick vara nog och överlät med ålderns rätt konditoriet till sina döttrar Anna och Ragnhild. 1949 avlider Erik Ofvandahl, 101 år gammal.

“Natten då Sverige stod still”, en sommarnatt 1959 boxades Ingemar Johansson om tungviktstiteln och vann på K.O. Det bakades extra många tårtor på Ofvandahls den morgonen. 1967 går Sverige trots envist politiskt vänsterstyre från vänster till höger i trafiken. Med spänning följer man högertrafiken från de Ofvandahlska fönsterborden.

Regeringschefer över hela världen höjer i vördnad sina kaffekoppar för att 1985 hylla det 100-åriga konditoriet. Ett nytt sekelskifte står för dörren. Ofvandahls konditori som sett och upplevt så mycket under sitt rika liv vet att förändras med grace. Tider komma och gå men Ofvandahls bestå. Här har Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit sitt kaffe. Gustaf Fröding, Prins Eugen och Gunnar Wennerberg har funderat på livet sittande i de plyschklädda sofforna. Politiker, ärkebiskopar och snickare. Alla har de varit på Ofvandahls konditori. De som du!

Ofvandahl ägs numera av syskonen Ali och Fati Haddadi och sedan augusti 2022 är det Josefine Baummann som är chefskonditor. Josefine har tidigare vunnit tävlingarna Årets Chokladpralin (2009) samt Årets Konditor 2011. Hon har tidigare jobbat på Chokladfabriken, Vår Gård Saltsjöbaden och Hotel At Six. Ofvandahl genomgick en renovering 2023 med nytt golv, nya tapeter, restaurerade möbler och nya montrar.

Konditoriet erbjuder klassiska bakverk men även en hel del nyskapande godsaker. Prova gärna storsäljarna som exempelvis tryffelmussla, sigillbakelse (brownie och mörk chokladganache som serveras med en klick grädde), Studentska (mördeg, grön glasyr och chokladtryffel).

❀Varmt välkomna❀

Ofvandahls Hovkonditori
Adress: Sysslomansgatan 5, Uppsala/Uppland
Hitta hit
Öppet: Måndag-söndag. Öppet året runt.
Öppettider: Måndag-fredag 07.30-18.00. Lördag-söndag 09.00-18.00
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 ✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.  

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.