Fikatips: Open New Doors Bahnhof

Sya är ett litet samhälle mellan Mjölby och Mantorp vars järnvägsstation öppnade år 1880. I samband med att dubbelspåret stod klart 1916 fick Sya ett nytt stationshus.

Tågstationen stängdes ned 1973 och sedan dess har det bedrivits olika affärsverksamheter i byggnaden. 2018 tog Erika och Jonas Frost över och öppnade Open New Doors Bahnhof – restaurang, kafé och hantverksbageri med fokus på växtbaserat och ekologiska råvaror i säsong. Närodlade råvaror och ekologiska livsmedel hämtas främst från kringliggande gårdar, allt för att stötta lokala odlare och bönder.

Var kommer då det namnet ifrån? “Open New Doors” handlar om att våga öppna nya dörrar och “Bahnhof” betyder tågstation på tyska. Se nu till att besöka det populära stationshuset mellan Göteborg och Stockholm där det känns som tiden stannat upp.

Beskriv för Open New Doors Bahnhof dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett växtbaserat kafé med tillhörande bageri. Vi jobbar, så långt det är möjligt, med lokalt och småskaligt odlade grönsaker och fokus ligger på mat och bakverk lagat från grunden på ekologiska råvaror. Sommartid jobbar vi tätt med en lokal, ekologisk grönsaksodlare som heter Hermelins grönsaker. I bageriet jobbar vi med kulturspannmål, såsom t.ex. emmer. Alla våra bröd är bakade på surdeg.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi har allt från surdegsbröd och croissanter, till matiga sallader och innovativa tolkningar på asiatiska rätter. Vi byter meny varje vecka men det går alltid att få en vegansk skagenmacka hos oss.

.

Varför skall man fika hos er?
– Vi huserar i ett stationshus från 1900-talets början i ett samhälle med 300 invånare. Det mesta av stationens charm är bevarad eller återskapad. Sommartid kan man sitta i vår mysiga trädgård och fika. Även fast stationen är nedlagd susar ändå tågen förbi med jämna mellanrum.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Under säsong får man inte missa vår semla som 2021 blev nationell nyhet när Arla valde att lägga ned sin semmeltävling då vi, ett veganskt kafé, hade flest röster om vilken som är Sveriges bästa semla.

I bageriet får man inte missa att köpa med sig ett fikon- och valnötsbröd – ett lite mörkare bröd fullproppat med ekologiska fikon och valötter.

Varmt välkomna hälsar Erika och Jonas Frost med personal✿❀

.

Open New Doors Bahnhof
Adress: Mjölbyvägen 8 (Stationshuset i Sya), 5 km från Mjölby
Öppettider: Kaféet – Onsdag-söndag. Bageriet – Torsdag-söndag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.