I vackra Sigtuna finns det massor av sevärdheter och saker att göra. Det är Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll. Dessutom bodde vår första svenska kung här, Olof Skötkonung.
Delar av Sigtunas historia går att utläsa bland de många runstenar som finns runt om i kommunen och det påstås att det är världens runstenstätaste plats!
Sigtuna är ett givet utflyktsmål med dess närhet till affärer, restauranger, kaféer, sjöar och skog samt historiska byggnader och platser. En sådan plats är Viby by, en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby ligger vackert beläget cirka 2 km från Sigtuna centrum och det är en plats att bli förälskad i.
Liknelsen med Skansens kulturområde är slående med charmiga gamla torp, ängar och strosande djur och på det ett mysigt kafé – det är Viby by. Kaféet slog upp sina portar i början av maj och drivs av bagarmästare Per-Olof Henriksson och Marie Tegnefjord.
Beskriv Pelles och Maries kafé för dem som aldrig besökt er.
– Viby By i Sigtuna är en unik torparmiljö med hus och gårdar från 17- och 1800-talet. I byn finns sju torp med många lador, uthus och logar. Viby har en lång historia; folk har bott på den här platsen i över 1000 år. Sveriges äldsta bevarade skriftliga dokument kallas Viby-brevet, och beskriver hur storgårdsänkan Doter vill donera en bit mark i Viby till munkarna som börjat bygga ett kloster här. Sonen Gere, som ser sitt arv förminskas, sätter sig på tvären och det är grunden för en lång fejd som avgörs med den högsta instansen både från kyrka och kung – Vibybrevet.
Här har flera filmer spelats in, bla, Glasblåsarens barn, Rid i Natt och några scener i Emil i Lönneberga.
På en av gårdarna ligger Pelles och Maries kafé som har öppet på lördagar och söndagar. På lördagar finns det matbröd till försäljning samt ägg och honung. Allt är bakat av bagarmästare Pelle i bageriet på Kungsholmen med mycket smör och kärlek.
Pelle har varit bagare i 30 år och har arbetat på välrenommerade bagerier i Stockholm som NK, Gateau och Wienercaféet (som tidigare låg på Biblioteksgatan). Pelle har bakat med surdeg i 20 år och hans kunskaper visar sig i våra levainbröd, valnötsbröd, rågsur och ett bröd med hasselnöt och aprikos. Brödet bakas med långa liggtider och surdegen är väl beprövad – den har varit med sedan start. Han bakar även dansk råg, kavring och ett ost-och olivbröd.
Hur ser ert sortiment ut?
– Vi erbjuder olika sorters bullar samt mazariner, kokostoppar, brownies och chokladbollar. Vi gör frallor och en smörgås med brie och salami.
Varför skall man fika hos er?
– Viby är ett utflyktsmål som passar både gammal och ung. Historien, naturen, kulturen, lugnet, ytor att springa på. Utsikt mot Garnsviken som är ett limnologiskt naturreservat och även hyser bäver, underbara promenadvägar och härlig skog.
Runt byn finns en tipsrunda med naturfrågor samt en artbingo som naturskyddsföreningen ordnat. På gården har vi getter som man kan borsta och klappa, och höns som går fritt, och ofta även små kycklingar. Har man tur kommer även katten Doris, och har man otur kommer räven.
Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Bullar är Pelles specialitet, och det brukar finnas flera sorter att välja på. Kanel, kardemumma, vanilj och tosca – det går inte att motstå!
✿Varmt välkomna hälsar Marie och Pelle✿
Pelles och Maries kafé i Viby by
Adress: Viby by (cirka 2 km utanför Sigtuna centrum)
Öppettider: Lördagar 10.00-14.00. Söndagar 11.00-14.00.
Info: Sittplatser finns bara utomhus, så när det spöregnar har vi stängt. Bilparkering finns, därefter promenad i några minuter genom det vackra landskapet.
Inför säsongen 2022
Facebook
Instagram
Hitta hit
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar