Foto: Patrik Leonardsson
1890 uppfördes Särdals kvarn som ersättning för den nedbrunna stubbamöllan som stått på samma plats. Ett bolag av tolv Särdals bönder satsade 900 kr var, samt förband sig för körslor och att allt material skulle tillhandahållas på byggnadsplatsen. Stenhuggare Sven Person Lynga uppförde stenfoten för 1,09 kr/kvadrataln. Kvarnmästare Hans Person Åstorp antog budet att uppföra en holländsk väderkvarn med två s.k. sammäldstenar, en flor- och en toppsikt, en skalkvarn med rensmaskin för 2000 kr samt kost och logi. Kvarnen skulle vara klar för malning den 1 oktober.
Byggmästare Nils Persson Halmstad fick i uppdrag att uppföra magasinsbyggnad med bostad för 430 kr. 1891 fick Anders Persson Särdal och Johannes Erlandsson Lyngåkra uppdrag att bygga svinstall för 600 kr.
När kvarnbyggnaden var färdig såg sig bolagsmännen om efter arrendator. Arrendesumman sattes till 10 procent av anläggningskostnaderna som då uppgått till 18 000 kr. Fram tills arrendator antagits skulle kvarnrörelsen drivas av två ”Möllesvenner” som anställdes. Svårighet att få intresserad mjölnare gjorde att arrendet sjönk till 1 400 kr/år för att 1905 vara 750 kr/år.
Först 1893 kunde delägarna få utdelning på sina andelar. Efter försäljning av kvarnen 1910 utbetalades slutligen 471 kr till de tio återstående bolagsmännen. Därefter upplöstes bolaget och kvarnen övergick i enskild ägo.
Kvarnen moderniserades under 10-talet genom att vingarna försågs med självreglerande jalusier i stället för segel. 1920 havererade kuggkransen som kupolen med vingarna vilar på. 1921 slog åskan ner och skadade vingarna så att nya måste tillverkas. Den osäkra vindenergin gjorde att man under 20-talet installerat en s.k. kolgasmotor vid vindstilla. Bristen på drivmedel under kriget gjorde det nödvändigt att installera eldrift
Kvarnrörelsen lades ned 1 augusti 1967. Med sina sex våningar och fyra malningsstenar är den en av Nordens största. Sedan 1980 är Särdals kvarn ett byggnadsminne och nuförtiden ägs och drivs kvarnen av Hallands fruktindustri med målet att vårda denna del av den Halländska kulinariska kulturhistorian för framtida generationer.
Kafé och butik är öppet året om förutom januari-mars då det är vinterstängt. Fikar gör du i den varsamt renoverade stallbyggnaden där det finns 47 platser eller i skulpturateljén där det finns 20 platser. Under den varmare årstiden kan du fika i den vackra trädgården.
I den rymliga faluröda kvarnbutiken handlar du presenter, delikatesser, inredning, antikt, kristallkronor, vintage, finare leksaker, konst och mycket mer.
✿Varmt välkomna❀
Särdals kvarn
Adress: Särdal 177, Haverdal/Halland
Säsong: April-december
Öppettider: Varierande beroendes på säsong. Se öppettider på hemsida/sociala medier
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar