Fikatips: Skåra gårdsbageri

Skåra gårdsbageri startades upp 2018 då Petra Rudolph tog steget från att baka hemma i köket till att starta eget bageri. Petras passion för bröd tog fart när hon insåg att det bröd hon själv ville äta inte fanns att köpa ute i handeln. Fast besluten att hitta de bästa recepten provbakade hon sig fram, förkovrade sig i olika metoder, gick utbildningar, lät grannar provsmaka och ge sitt omdöme.

Moa Larsdotter, som länge har bakat det prisbelönta knäckebrödet från Trulls, kommer ifrån gården som heter ja, Trulls, och ligger i Småland. Moa bor förvisso numera här i trakten men har tagit med sig recepten, kunnandet och sin långa erfarenhet som kock inom restaurangbranschen och driver nu tillsammans med Petra, Skåra Gårdsbageri.

Gemensamt har vi utvecklat bageriets sortiment och du hittar idag både bröd, knäckebröd, wienerbröd, bullar, croissanter, marmelader, kakor och lite annat smått och gott. Allt tillagat i enlighet med bageriets filosofi som utgår ifrån tanken att mat och bröd är hantverk där allt tillverkas från grunden utan onödiga tillsatser. Matthias, Petras man, är en ovärderlig del av bageriet och finns med för att fixa allt möjligt praktiskt och annat som behövs för att driva verksamheten. 

I köket lagar Ranim olika syriska rätter som du kan avnjuta till lunch. Dofterna från de traditionella syriska rätterna sprider sig och blandar sig så fint med doften av surdegarna och bullarna. En helt galen, härlig, varm och hemtrevlig doft och atmosfär. 

Neil som jobbat hos oss sedan sommaren 2021 har med sig erfarenhet från bageri och restaurang i Frankrike, Italien, Sverige och England. Tillsammans jobbar vi för att skapa en fin produkt för dig att avnjuta. 

Det går inte att skynda på processen i ett genuint mathantverk. Vi gör det mesta för hand, helt enkelt för att det är känslan och handlaget som avgör hur fin slutprodukten blir. Samtidigt vill vi ständigt utveckla nya metoder, finna nya smaker och produkter utan att ge avkall på kvalitén.

Våra bröd bakas med surdeg på spannmål från kravcertifierade Limabacka kvarn på Väröhalvön. Mjöl och vatten som genom omsorg, kunnande och tid genomgår förvandlingen till det rykande färska bröd som bakas hos oss varje dag. Fullkornsmjölet vi använder mal vi själva här i bageriet och får på så vis ett mjöl som innehåller en hög andel kostfiber och bevarar råvarans fina smak och karaktär.

Surdegen varierar vi på olika sätt genom att använda olika mjöl, fröblandningar, fikon och andra grönsaker/frukter och ibland också nötter. Vi strävar efter ett surdegsbröd med en mild syrlighet, ett saftigt men samtidigt luftigt bröd med en tydlig smakkaraktär.

I vårt mysiga orangeri kan du sitta och titta ut över ängarna, kasta ett getöga på getterna i hagen bredvid eller mysa i värmen från braskaminen. I lokalen brukar olika konstnärer ställa ut sina tavlor och verk.

✿Varmt välkomna❀

Skåra gårdsbageri
Adress: Skåra 111, Kode/Västergötland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Onsdag-Lördag 08.00-17.00. Söndag 08.00-16.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.