Foto: Vattenverket café & bageri

Där står det, sedan hundra år tillbaka. Mellan himmel och sjö, klippor och strand, nära salt hav och vid söt insjö, med blåbärsskogen i ryggen och Kottlasjöns vatten för bröstet. Vattenverket. En gång skapat för det namnet skvallrar om – för att leverera vatten till Lidingöborna. Vattnet pumpades upp i ett vattentorn (idag rivet), högt beläget vid Gåshagaleden.

I Vattenverkets begynnelse renades Kottlasjöns vatten med sandfiltrering; i den sedimenteringsbassäng som ska ha funnits inomhus. Men kring år 1915 började man istället använda ozon (vilket gör verket till det näst äldsta i Sverige som använt den tekniken), vilket var mycket energikrävande (och säkerligen gav verkstadsarbetarna en del huvudvärk).

1925 började delar av Lidingö försörjas med vatten från Stockholms innerstad, men det lokala Vattenverket gick i drift ytterligare många år – redan på den tiden föredrog många närproducerat. 1955 producerades fortfarande omkring 55000 kubikmeter vatten.
Kanske har du även hört någon kalla Vattenverket för Elverket? Det beror på att det kring 1914 installerades en omformarstation för elektricitet – där elen kom i sjökabel i Kottlasjön från den stora transformatorn vid AGA-fabriken.

Vattenverket består än idag av två huskroppar, den rektangulära delen som följer strandlinjen och den vinklade utbyggnaden. Den första uppfördes 1911 och den senare några år därefter. Formspråket visar släktskapet, även om ritningarna försvunnit och arkitektens namn fallit i glömska.

Våren 2018 renoverades huset och det var med varsam verkstadshand – och med färgskalan i behåll. Det västra trapphuset ner till bryggeriet är fortfarande i original och gamla vattenfiltret är också bevarat. Så även om det gamla Vattenverket idag brukas som café, festvåning, och bageri är historien intakt. Berättelserna porlar i väggarna – och vattnet flödar ständigt i våra minnen (och i sjön utanför).

Vi bakar brödet i vårt eget stenugnsbageri och serverar de godaste bullarna tillsammans med nyttiga sallader och härliga smoothies. Du kan få gott kaffe från Lidingö rosteri eller ett glas vin och bara sätta dig i trädgården eller nere vid bryggan. Produktionen ligger i källaren och här bakas allt från grunden. Vårt surdegsbröd bakas i stenugn tillsammans med kanel- och kardemummabullar vilket ger allt som bakas en härlig karaktär. Våra  croissanter som även de innehåller en del av vår surdeg kavlas självklart på riktigt smör i 12 lager för att uppnå den där magiska känslan av frasighet och karamelliserad undersida. 

Du tar dig hit med cykel, bil eller kommunala medel. Från Lidingöbanans station Brevik är det en fin promenadväg på cirka 10 minuter. Utanför dörren finns blåbärsskogen med löparspår, utegym och vintertid spårat för längdskidor och plogat på sjön för skridskor när isen håller.

✿Varmt välkomna hälsar Mia Granath & Staffan Wendt med personal✿

Vattenverket café & bageri
Adress: Insjöhagsvägen 14, Lidingö/Stockholm
Hitta hit
Öppettider: Måndag-söndag 08.00–17.00 
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.