Mer än var tredje person som är 60 år eller äldre bor ensam och andelen kvinnor som bor ensamma är nästan dubbelt så många som männen. Det visar en kartläggning som SCB genomförde 2022 och som presenteras i rapporten ”Efter 60”.
Det bor över 2,6 miljoner människor i Sverige som är minst 60 år gamla. Av dessa bor 900 000 ensamma, vilket motsvarar närmare 35 procent av hela gruppen. Av de ensamboende är nästan 600 000 kvinnor och drygt 300 000 män.
De ensamboende är barnlösa i större utsträckning än de som inte bor ensamma. Knappt 20 procent av de ensamboende kvinnorna och nästan 35 procent av de ensamboende männen är barnlösa. Det finns 225 000 personer över 60 år som bor ensamma och inte heller har några barn. Det är vanligare att ensamboende män är barnlösa i samtliga åldersklasser.
Tyvärr finns ingen snabbverkande medicin mot ensamhet men runt om i landet finns det arrangörer som skapar sociala mötesplatser med olika inriktningar för att motverka social isolering och psykisk ohälsa hos äldre.
I de flesta kommuner runt om i landet finns det seniorkaféer som oftast är välbesökta och uppskattade och för att hitta ditt närmsta seniorfik kan du klicka in på din kommuns hemsida för mer information. Där finner du även listor på kaféer, restauranger, badanläggningar och så vidare som erbjuder förmånliga rabatter för personer över 65 år.
Ett tips till dig som är kaféägare är att erbjuda seniorrabatter och det kan göras under dagar och tider där beläggningen kan vara lägre, exempelvis på förmiddagen och direkt efter lunch.
För några år sedan postade jag ett inlägg om den ideella föreningen Äldrekontakt som anordnar fikaträffar för seniora personer. Nu tycker jag det är hög tid att återigen pusha för denna förening. Ensamheten är jobbig för många och då kan ett ljus i mörkret vara Äldrekontakt. Det är en förening som hjälper personer som oftast passerat 70 år att hitta nya vänner över en fika.
Verksamheten startades upp 2008 av familjen Gyll vars förebild är välgörenhetsorganisationen Contact the Elderly i Storbritannien. Contact the Elderly har arrangerat lokala tea-parties sedan 1965 och har genom åren hjälpt närmare hundra tusen äldre över hela Storbritannien.
Äldrekontakts verksamhet omfattar idag totalt 82 grupper i 34 kommuner runt om i Sverige. Varje månad ger de cirka 650 gäster möjlighet att träffa varandra, tack vare cirka 1 000 volontärer runt om i landet.
Allt bygger på volontärarbete där frivilliga personer ställer upp som chaufförer eller fikavärdar. Mellan fem och tio äldre bildar en grupp som sedan ses en söndag i månaden hemma hos någon av volontärerna och syftet är att bryta ensamheten. Verksamheten finns i dag på ett flertal platser runt om i landet och du finner mer info på Äldrekontakts hemsida eller på Facebook.
Äldre som deltar i regelbundna fikaträffar upplever en bättre livskvalitet. Modellen innehåller de delar som forskning visat har bäst effekt; att få träffas i grupp, lära känna andra i samma situation för ömsesidigt stöd, och att få träffas regelbundet. Äldrekontakt har alltid dörren öppen för nya volontärer och här kan du läsa mer om hur du kan bidra.
Jag tycker det är en fantastisk förening som skapar möjligheter för äldre till social samvaro. Och kom ihåg, man kan aldrig bli för gammal för att umgås, prata, skratta och fika tillsammans.
Avslutningsvis ett citat från Dagny Carlsson (tidigare världens äldsta bloggare) som dessvärre gick bort 2022, 109 år gammal – ”Man ska inte gamla till sig”.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar