Fikats historia – en resa i tid och rum

Vi har en lång och gedigen fikatradition i Sverige som sträcker sig flera år tillbaka i tiden och begreppet fika marknadsförs även utomlands där nyfikenheten är stor över vår tradition.

Med jämna mellanrum skriver jag artiklar om den svenska fikatraditionen till utländska tidskrifter och till diverse rese- och livsstilscommunitys. För dem får jag oftast förklara traditionen med vår konsumtion av kaffe samt intag av bakverk och smörgåsar och artiklarna brukar i regel avslutas med att jag namnger ett par fikaställen som jag rekommenderar läsarna att besöka.

Själva ordet fika anses vara en omkastning av stavelserna i ordet kaffi och från början var det kaffet som var själva fikat. Senare har ordets betydelse glidit över allt mer till mötet mellan människor samtidigt som drycken fick stå tillbaka för det som åts vid tillfället, nämligen fikabröd. Såväl dåtidens kaffedrickande som nutidens fika kan sägas utgöra ramen för ett socialt utbyte, där innehållet varierar, men ofta följer vissa mönster.

För några år sedan bjöd jag in Viveka Adelswärd som gästbloggare. Hon är språkvetare, författare, krönikör och professor emerita i samtalsforskning och har även forskat kring den svenska fikatraditionen.

Viveka medverkade i två mycket bra och vällästa blogginlägg om fikats historia som jag varmt rekommenderar dig att läsa: Från cafésamtal till fikasnack samt Kaffeförbud, kafferep och sju sorters kakor.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.