Fikats historia – en resa i tid och rum

Vi har en lång och gedigen fikatradition i Sverige som sträcker sig flera år tillbaka i tiden och begreppet fika marknadsförs även utomlands där nyfikenheten är stor över vår tradition.

Med jämna mellanrum skriver jag artiklar om den svenska fikatraditionen till utländska tidskrifter och till diverse rese- och livsstilscommunitys. För dem får jag oftast förklara traditionen med vår konsumtion av kaffe samt intag av bakverk och smörgåsar och artiklarna brukar i regel avslutas med att jag namnger ett par fikaställen som jag rekommenderar läsarna att besöka.

© Nanny Ekström / Vetlanda museum

Själva ordet fika anses vara en omkastning av stavelserna i ordet kaffi och från början var det kaffet som var själva fikat. Senare har ordets betydelse glidit över allt mer till mötet mellan människor samtidigt som drycken fick stå tillbaka för det som åts vid tillfället, nämligen fikabröd. Såväl dåtidens kaffedrickande som nutidens fika kan sägas utgöra ramen för ett socialt utbyte, där innehållet varierar, men ofta följer vissa mönster.

För några år sedan bjöd jag in Viveka Adelswärd som gästbloggare. Hon är språkvetare, författare, krönikör och professor emerita i samtalsforskning och har även forskat kring den svenska fikatraditionen.

Viveka medverkade i två mycket bra och vällästa blogginlägg om fikats historia som jag varmt rekommenderar dig att läsa: Från cafésamtal till fikasnack samt Kaffeförbud, kafferep och sju sorters kakor.

Prinsessorna Désirée och Christina njuter av en fikastund år 1956. Foto: Pressens Bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.