Fikavandringar – en trend som kom av sig

Är det någon som kommer ihåg att det för ett par år sedan var trendigt med fikavandringar? Det arrangerades bland annat fikavandringar i Alingsås, Arboga och i Vara med omnejd. I Stockholm arrangerade mat- och bakskribenten, konditorn och kakälskaren Mia Öhrn vandringar bland några utvalda kaféer.

Det var åren 2016-2018 som var höjdpunkten för fikavandringar runt om i landet och då som en eftermiddagsaktivitet förlagd främst till sommarhalvåret i mindre städer. Vandringarna var ett populärt inslag som snabbt brukade bli fullbokade och mot den bakgrunden så är jag överraskad att inte fler sådana arrangemang anordnats runt om i landet.

Jag har flera gånger genom åren skrivit om att upplägget med fikavandringar även kan inkludera andra besök som hos olika matkluster, hantverkare, blomsterhandlare och konstnärer. Allt för ökad kännedom för att lyfta fram lokala näringsidkare.

När det kommer till turistbyråernas marknadsföring av vår fikatradition så finns det många städer som väljer att lyfta fram fika som ett ledord i sin kommunikation och den kanske mest kända staden som valt att göra det är kaféstaden Alingsås. De har under många år utropat sig själva till fikastaden nummer ett, och det med all rätt, då det på en relativt liten yta finns ett stort antal kaféer att välja mellan (har för mig ett 30-tal).

Faktum är att de är väldigt bra på att marknadsföra staden både nationellt men även internationellt vilket medför att turisterna vallfärdar till stadens fik och det i sin tur ger klirr i kassorna samtidigt som det skapar arbetstillfällen.

Turistbyrån i Alingsås inledde ett samarbete med Turistrådet Västsverige år 2016 med syfte att lyfta fram fika och fikavandringar lokalt, nationellt och internationellt. Läs om kommande fikavandringar i kaféstaden Alingsås här

Personligen tycker jag fikavandringar är ett utmärkt initiativ som fler städer runt om i landet borde se över. Om du driver ett bageri, konditori, kafé, chocolaterie, kaffebar eller glasstempel, prata ihop dig med dina branschkollegor och skapa fikavandringar i din stad. Uppvakta även kommunen då stadens turistbyrå säkerligen lär vara intresserade av att marknadsföra detta.

Det arrangeras en del turer mellan olika mathantverkare runt om i landet som även kan inkludera besök på ett kafé. Jag är dock övertygad om att dessa vandringar kan arrangeras på fler ställen runt vårt avlånga land, i synnerhet under den varmare årstiden med mycket inhemska och utländska turister.

Turistbyrån i Västsverige lyfter fram paket med vandring och mat i fokus. Härlig vandring längs kust och skog på dagen och en skön säng och vällagad mat på kvällen. Här hittar du bästa vandringspaketen med maten i fokus. Läs mer här.

Vara arrangerade tidigare något man kallade för Fika med guldkant men som de senaste åren ersatts med mathantverkssafari i Varaslätten med omnejd. 7-8 september kan du njuta av god mat och dryck samt härlig fika. Läs mer här.

Smaka på Kattegattleden är Sveriges största cyklande matfest med smakstopp hos lokala mat- och vinkreatörer, gårdsbutiker och odlare längs den populära cykelleden. Cykelsmaker Varberg arrangeras 24 augusti. Läs mer här.

Om du gillar att cykla så har du fyra turer i Sörmland. Du cyklar på grusvägar, mindre asfaltsvägar och stigar. Utmed cykelturerna stöter du på små butiker, kaféer, mysiga rastplatser och det finns gott om sjöar med badplatser. Två stycken övernattningar. Mer info här.

Håll utkik efter fikavandringar och mathantverksturer i din kommun och på sociala medier. Och om du inte hittar några arrangemang så kan du alltid själv ta initiativet och starta upp en fikavandring i kommunen där du bor.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.