Att vi har ett grymt bra konditorlandslag har knappast undgått någon. Sedan konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit guld, silver och brons i konditor-EM. Och igår i Paris stod det svenska laget åter för en superinsats och kammade hem silvret i European Pastry Cup (konditor-EM). Det gör att det svenska laget kvalificerat sig till VM i konditori 2023 i Lyon.

Konditorlandslaget består av Kalle Bengtsson, Fredrik Borgskog, Frida Leijon och Josefine Pagander. Laget coachas av Anders Oskarsson och Ted Johansson (lagledare och jurymedlem). Ett riktigt Dream Team med andra ord.

.

Under tävlingarna skapade laget under fem timmar en glassdessert, en chokladtårta och en tallriksserverad dessert, en sockerskulptur samt en chokladskulptur.

Medaljörerna
1. Storbritannien
Tävlande podium: Michael Kwan Ho Lam (choklad) och Nicolas Houchet (socker)
Coach och jury: Denis Dramè
2. Sverige
Tävlande podium: Kalle Bengtsson (choklad) och Fredrik Borgskog (socker)
Coach och jury: Ted Johansson
3. Danmark
Tävlande podium: Anne Banke (socker) och Lea Marie Strøbæk (choklad)
Coach och jury: Dennis Nielsen

Foto: Znapshot.se

Glasstårta
Pistagegelato med bitter blodapelsinsorbet, honungsglass ”Montélimar” style samt sablé.

Sveriges frozen fruit dessert återspeglar på ett abstrakt sätt sockerskulpturens organiska former med vågor och vindar. Tänk is, sten, sand, vatten och gröna växter. Smak av bitter blod orange i kärnan insvept i ett täcke av pistagegelato. Till det honungsgelato med syltade blodgrapeskal.

Foto: Znapshot.se

Frozen Finger Foods/Lollipops
Yoghurt gelato-lollipops med karamellsås och shisokräm i kronblad av Granny Smith äpplen.

Sveriges frozen finger food är en lollipop on a stick.
Den följer temat för bordets artistic creations med naturnära former och färger i form av en näckrosknopp. Dessa är även i sitt naturliga tillstånd ätbara som ”gyllene nudlar”. Smaken på dessa kan vara både pepprig och söt och syrlig. Smakerna i Sveriges lollipop är därför en Asian fusion med shisoört, ingefära, syrligt äpple och salt kola. Yoghurtgelato är knoppens hjärta.

Foto: Znapshot.se

Restaurant Dessert (får ej vara en bakelse utan en restaurang dessert)
Glaserad mörk chokladmousse med salt brynt smör-karamell, bakad choux fylld med mandelkräm och nötter i kolasås samt yoghurtsorbet. Färskostskum med örtolja.

Sveriges restaurant dessert består av flera element som vart och ett ska ge en smakupplevelse. Något varmt, något kallt, något bakat, något ”crunchy”, syra, sött och salt. ”Visual taste” och höga smaker. Basen för hela komposition är en örtchoklad. Desserten ska vara finalen och höjdpunkten på en gourmetmeny.

Foto: Coupe du Monde Pâtisserie
Fredrik, Kalle och Ted. Foto: Coupe du Monde Pâtisserie

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.