Gästbloggare: Dorotea Malmegård, DoMa

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Dorotea Malmegård, DoMa

Då har det blivit dags att släppa fram ännu en gästbloggare och denna gång är det Dorotea ”Tea” Malmegård. Efter en treårig kock- och konditorutbildning i London har Tea arbetat som konditor på Lux Stockholm, Gotham Bar & Grill i New York och som chefskonditor på Operakällaren där hon bland annat var ansvarig för desserten och tårtan på Prinsessan Madeleines och Mr O’Neils bröllop. Under våren 2014 medverkande Tea i Dessertmästarna och under hösten 2014 arbetade hon som Roy Fares matredaktör under inspelningen av hans program United States of Cakes samt Julbak med Dessertjuryn, svensk matlagningsserie som sändes i kanal 5 under 2014 med Roy Fares, Magnus Johansson och Sebastien Boudet. 

Tea driver hemmarestaurangen DoMa tillsammans med Viktor Lejon i lägenheten på Nybrogatan där det finns plats för cirka 10-16 gäster. Konceptet är enkelt, man bokar som på en restaurang och menyn anpassas efter säsongens råvaror. Utöver att driva hemmarestaurangen så utför “Tea” även en hel del konsultuppdrag.

IMG_1042edited

Hej gänget!
Jag har länge velat skriva ett gästinlägg här men det har alltid kommit någonting emellan som exempelvis en bebis och en bokrelease. Så nu blir det min bloggpremiär och det kommer från hjärtat. Har du provat att vara en rastlös, kreativ egenföretagare och nybliven förälder på samma gång? För mig har balansgången varit väldigt tuff. Jag skulle gärna vara den där kvinnan som lyser i den nya rollen som mamma och är fine med att gå långpromenader och kramas med sin bebis men det fungerar inte för mig. Även om jag älskar min 3 månader gamla Truls obeskrivligt så kan jag inte bara lägga locket på mina andra behov.

Att baka och att skapa är en del av mig så jag får hoppas att det ligger något i glad förälder-glad bebis uttrycket. Däremot kan de långa baken eller tårtorna som kräver planering orsaka en otrolig stress, och det är en ny form av stress som jag aldrig upplevt tidigare. Den kan regna över mig och få mig att stundtals må riktigt dåligt och framförallt få mig att känna mig otillräcklig som förälder. Som i natt till exempelvis när en deadline på en order flyttades fram ett dygn. MARDRÖM!

IMG_6122edited

Min bok Desserter din steg för steg-guide till lyckade desserter kom ut för två veckor sedan och jag har förklarat det som min andra förlossning i år. Boken är uppdelad i två delar, del 1 med grundrecept i fyra olika konsistenser och del 2 med förslag på hur man kan använda grundrecepten som komponenter i desserter. Det är viktigt för mig att boken är inspirerande och pedagogisk till såväl nybörjare som proffs. När jag höll det första exemplaret i min hand kända jag en befrielse och lättnad blandat med en enorm stolthet för jag har gett mitt allt och lite till för att boken skulle bli som den blev.

Så nu är mitt ena barn bredvid mig i soffan och mitt andra ute i butik. Nu måste jag lära mig slappna av och när det blir bak nästa gång ska det vara för att jag bara VILL och inte MÅSTE. Det finns för- och nackdelen med att jobba med sin hobby…

Innan jag avslutar så kommer självklart ett recept från boken. Nu när julen snart ligger i startgroparna kommer här mitt recept på min Saffransglass Macaron Sandwich.

Saffransglass macaronedited

Saffransglass

✽ Iskuber till ett kallvattenbad
✽ 1 gelatinblad
✽ 350 g (3 ½ dl) mjölk 3 %
✽ 250 g (2 ½ dl) vispgrädde 40 %
✽ 160 g (2 dl) strösocker
✽ ½ g saffran
✽ 90 g äggulor (5-6 st)
✽ 3 g (½ krm) salt

Så här gör du

Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt saffran och låt dra i minst 15 minuter.
Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.

Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt.
Nu är den redo att köras i glassmaskin.
Medan glassen körs i maskin förbered en form med kant med plastfilm tätt emot och ställ i frysen.
När glassen ät klar, häll den i formen och stryk ut den så jämnt du kan. Låt stå i frysen i minst 1h.

Macarons (8–10 stycken)

Ett mångfasetterat franskt bakverk som kan göras i alla färger och former. Prova att fylla med tryffel, cremeux, glass eller sylt. Gör dem till dina!

✽ 150 g (2 ½ dl) florsocker
✽ 150 g (3 dl) mandelmjöl
✽ 55 g (1 ½ dl) äggvita
✽ Vattenlöslig  gul färg
✽ 150 g (<2 dl) strösocker
✽ 70 g (¾ dl) vatten
✽ 55 g (1 ½ st) äggvita

Så här gör du

Sikta tillsammans florsocker och mandelmjöl 3 gånger. Blanda med 55 gram äggvita. Tillsätt färg.
Koka upp socker och vatten i en kastrull till 121 grader.
När temperaturen nått 110 grader börja vispa upp äggvita. När sockerlagen nått 121 grader häll över äggvitan med en tunn stråle. Vispa tills marängen svalnat.
Vänd i lite av marängen i smeten för att mjuka upp den och sedan resten och arbeta smeten tills den känns fin och slät. Fyll smeten i en spritspåse med tyll i storlek 8.
Sätt ugnen på 160 grader med över- och undervärme.
Spritsa ut macarons stora som enkronor på en plåt. Låt torka i ungefär 45 minuter.
Baka på 160 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.

Montering

Stansa ut gjuten saffransglass och sätt mellan två gula macaronskal. Sätt i frysen ytterligare 30 min innan servering.

Tack för din tid och tack Robban för att jag fick gästa! Följ mig gärna på Instagram @dmalmegard för att se vad jag har för mig. Kram Tea

11018539_578870905583312_644594275_n

Dorotea Malmegård
Ägare (tillsammans med Viktor Lejon)
DoMa
E-post: doroteamalmegard@gmail.com
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Twitter: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.