Det är en ära att få presentera den första gästbloggaren på Robbans bästa, nämligen Eva-Lena Gartner som är marknad- och försäljningschef i Sverige för ett av världens mest exklusiva tehus, Newby Teas. Newbys prisbelönta teer serveras på allt ifrån 5-stjärniga hotell till Michelinrestauranger och aktade kulturinstitutioner runt om i världen. Eva-Lena kommer att guida oss in i teets underbara värld. Häng med och läs hennes första blogginlägg.
Hej,
Jag har fått äran att gästblogga om te här och jag tänkte ta avstamp i mina egna erfarenheter, både privat och i min roll som försäljning- och marknadsansvarig för brittiska Newby Teas här i Sverige. Jag gör research om te dagligen både i jobbet och för att jag verkligen är intresserad. Naturligtvis kommer jag vara färgad av att jag jobbar för ett verkligt premium-företag i tebranschen, men jag kan också erkänna att jag faktiskt gillar både brittiska lågbudget teet PG-tips, Sibyllans Sir Williams och Twinnings Earl Grey, även om det inte smakar naturlig bergamott.
Jag kommer blanda teskola med information från teindustrin och konsumentinformation. Berätta om mina och andras erfarenheter i tebranschen och ge ris och ros till restauranger och caféer som serverar te och tehandeln som säljer till dig. Jag hoppas du vill följa med in i teets värld.
Hur ofta köper eller blir du serverad ett dött te?
För några år sedan fick jag möjlighet att börja jobba med an av världens bästa teproducenter, brittiska familjeföretaget Newby Teas. Newbys grundare Nirmal Sethia kommer från en indisk familj och är tredje generationen av en släkt av skickliga tea taster. Efter att ha bott i London i många år tröttnade han på den dåliga tekvalitén i Europa och bestämde sig för att ”rediscover the art of tea” och att ännu en gång lära européerna vad riktigt bra te är. Något som gick förlorat i och med industrialiseringen, när de stora tejättarna växte fram, tog över marknaden, började massproducera te och därmed sänka kvalitén. Det första Nirmal gjorde var att investera i bygget av en toppmodern teanläggning i hjärtat av tedistrikten i norra Indien, nära till alla teodlande länder, för köper man från världens bästa teskördar är det viktigaste att bevara teets karaktär och bevara det färskt ända ner i koppen.
När jag är ute och pratar te möter jag ofta människor som rynkar på näsan åt tepåsar. Inte så konstigt kanske med tanke på att många tror att det te som läggs i tepåsar är det man samlar upp från golvet i tefabriken. Jag vet inte om det ligger någon sanning i det, men tepåsar är ofta misstänkt billiga. Men det är inget som säger att man inte kan få lika bra te i en tepåse som om man köper lösvikt, det beror bara på ambitionen hos den som stoppar teet i påsen. Jag vågar säga att en tepåse, om den är rätt paketerad för att bevara teets smak och arom, kan vara bättre än ett te som står länge i en stor burk hos tehandlaren eller i caféet där locket öppnas flera gånger per dag.
Hemligheten med bra te ligger nämligen inte bara i att välja ut riktigt bra teskördar, utan det handlar lika mycket om hur man hanterar teet efter att det skördats. Te är något av en färskvara, ja kanske inte som köttfärs, men väl som vin eller kaffe. Om en svensk tehandlare köper in ett fantastiskt fint te så betyder det inget om det inte hanterats rätt under transport och sedan inte förvaras på korrekt sätt innan det säljs. Har du liksom jag kommit hem med ett te som förvisso doftar mycket gott men när du brygger det inte smakar någonting, det är helt dött?
Vill du slippa den upplevelsen bör du ställa lite högre krav på din tehandlare och inte minst ute på caféer och krogar när du betalar minst 25-30 kronor för en kopp. Fråga nästa gång om teets ursprung, transportväg och hur det förvarats. Jag köper aldrig te ur en burk som inte är full och jag dricker i princip aldrig te ute om jag inte vet att teet är av yppersta kvalitet.
Te ”dör” och tappar smak om det utsätts för luft, lukt, fukt eller ljus. Alltså mår de inte bra av att stå i en stor burk som öppnas hela tiden och det bör helst inte förvaras i glasburk.
Majoriteten av te som säljs som lösvikt i svensk handel, till caféer och restauranger kommer in via grossister i Tyskland. Förklaringen till detta är att Tyskland ses som en garant för att få teet livsmedels-certifierat eller ekologiskt certifierat. Jag är själv väldigt noga med att fråga om certifikat även från de teer som tagits in direkt i Sverige. Te (gäller även ekologiskt) bör precis som vin testas för att inte innehålla föroreningar, det är trots allt ett oskyddat blad man brygger en dryck på.
Nackdelen med att köpa te via Tyskland är att det då fått resa över halva jordklotet i stora balar och har i värsta fall utsatts för lukt, fukt och ljus under transport. Tebladen är mycket känsliga och börjar tappa smak ganska snabbt under fel förhållanden. Eftersom det är svårt att få riktigt bra tekvalitet har man börjat smaksätta te. Om du som jag är emot kemiskt framställda smaker bör du se till att ditt te endast är smaksatt av naturliga eteriska oljor eller granulat i tepåsar och inte kemiska smaktillsatser. Tvivlar på att t.ex. champagne finns som olja. Jag tycker själv de flesta teer som smaksatts kan dofta himmelskt men den enda smak som stannar kvar när man tar en mun är vanilj.
Om man som Newby Teas bara köper in de bästa premiumskördarna och paketerar sina teer i egen toppmodern anläggning i Indien så tänker man lite annorlunda. De teer som valts ut är värda mer än att dödas i ett arom- och smakbad av vanilj, blommor och frukt. Därför är det viktigaste för våra tea tasters att balanserar smaktillsatserna så att de inte tar över smaken av själva teet. Det krävs otroligt skickligt hantverk för att hitta balansen mellan teets fina smak och essensen så att även de som väljer ett smaksatt te ändå ska känna att det är ett riktigt fint te de dricker. Detta gäller även våra pås-teer, samma urval, samma smaktänk och samma hantering och paketering.
Nu vet du att egentligen behöver det inte vara ett sämre te i en tepåse än i ett löste, det viktigaste att fråga för att få ett så bra te som möjligt är ursprung, transport och hantering.
I nästa inlägg (december) tänker jag skriva lite om hur jag uppfattar tänket kring te på caféer och restauranger i Stockholm och lite mer om tesorterna och dess kvalitet.
Känner du igen svaret på frågan till servitören:
– Vad har ni för te?
– Ehhhh…vi har svart, rött och grönt tror jag och ja, vi har det i glasburkar.
Eva-Lena Gardner
Sales & Marketing Manager
Newby Teas
Tel: 08-505 66 366
Mobil: 0708-88 56 46
E-post: evalena@newbyteas.se
Hemsida: här
Skriv ett svar