Gästbloggare: Sara Aasum Hultberg

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Sara Aasum Hultberg

Då har det blivit dags att presentera gästbloggaren Sara Aasum Hultberg som i höstas korades till Årets konditor. Sara har bakning och desserter i blodet och från början handlade det mycket om traditionella bakverk men det har med åren övergått mer i desserter och choklad. Läs mer om Sara och ta del av ett av hennes favoritrecept.

sarahultberg_low_Toppbild

saras-tarta-640x966Saras Vinnartårta: Björnbär/Gianduja (browniebotten med björnbärspannacotta, hasselnöt och vaniljmousse). Foto: Sara Trus/Sveriges bagare & konditorer.

 

Jag heter Sara Aasum Hultberg och jobbar som konditor. Att vara konditor är fantastiskt, helt otroligt att man kan jobba med att baka och framför allt livnära sig på sin hobby tycker jag! Varför jag valt konditor som yrke och vad som fick mig att gilla bakning från början är ju ganska svårt att säga, men det måste ha varit min första Kit-kat och faktum att ett utav mina första ord var ”Dodis”. Den boken jag bläddrade i mest när jag var tre år och också kladdade sönder var Freias bakbok, Norges motsvarighet till svenskarnas Marabou. Jag har helt enkelt från tidig ålder varit en riktig ”sockertorsk” 😉

Jag växte inte upp i ett bageri som man kanske kan tro men både mamma och mormor jobbade i bageri i tidig ålder och vi har alltid lagat mycket mat hemma, jag var med tidigt i köket med både mamma, pappa och mormor. Ena sidan av min släkt har många konstnärer och den ådran är också väldigt viktig i mitt arbete. Konditoryrket har kommit ganska naturligt till mig med andra ord. Jag började jobba på café tidigt och tävlade en del i bageri innan.

Efter att ha tagit gesällbrev i Skåne så flyttade jag till New York där jag spenderade två år och lärde mig extremt mycket om både yrket och livet. I New York jobbade jag tillsammans med Håkan Mårtensson som blev och är en bra vän och en stor inspiration och förebild. Efter en sväng i Norge hamnade jag på Taverna Brillo i Sthlm där jag jobbade i nästan två år. Jag gillar att ”ha många bollar” i luften och blir lätt rastlös, just därför så gör jag gärna andra saker utanför mitt jobb, på eget företag. Jag skriver lite recept för tidningar, lite konsultjobb, har kurser, olika event och mycket annat. Snart börjar jag mitt nya jobb på NK för Björn Frantzen.

Nr_5_pt_AFoto: Cecilia Samuelsson/ Epoch Times

Årets konditor är en tävling som jag länge har haft med i tankarna, ” den måste jag köra någon gång” jag testade att söka 2013 och kom till semifinal. Året efter, 2014, hade jag inte tänkt söka alls men efter många om och men och lite tjat från min kollega Håkan Johansson så sökte jag och kom med i tävlingen! Under hela sommaren och in i hösten så tränade jag. Varje dag efter jobbet, helger och så fort jag var ledig. Alla mina tankar var på Årets konditor, tårtor och desserter. Mitt största fokus var att ha kul. Visst var det roligaste jag någonsin gjort, om än det jobbigaste.

Temat på tävlingen var väl egentligen lite oklart men jag valde att göra klassiskt med en ny tvist. Jag valde klassiska bakverk som man kände igen, men med en ny tvist i smak, konsistens eller utseende. Saker man kände igen i nya former helt enkelt. Jag lärde mig så mycket under den perioden, jag gjorde så många misstag under träningen att jag kände att jag var väldigt redo inför tävlingen. Det största med tävlingen var ju såklart också att jag gick ut som segrare! Det hade jag aldrig trott. Det bästa med att vinna är att ha det ”svart på vitt” både för min egen skull och för att visa för andra, och självklart veta att man är bäst.

Här kommer ett utav mina favoritrecept ifrån tävlingen, en biskvi med en ganache gjord på getost samt vit choklad. Den är sedan doppad i mörk choklad med flingsalt.

photo

Getost petit four

Biskvi:

 • 150 gram mandelmassa
 • 60 gram socker
 • 37,5 gram äggvita

Så här gör du

 • Blanda mandelmassa med sockret och blanda med äggvita i omgångar, använd vinge. Sprita små biskvibottnar, cirka som en enkrona i storlek.
 • Baka i 180 grader i 7-8 minuter

Getostganache

 • 75 gram gudbransdalen getost
 • 125 gram grädde
 • 25 gram glykos
 • 200 gram vit choklad, Valrhonas Ivoire att föredra
 • 25 gram smör

Mörk choklad till doppning

 • Koka upp grädde, glykos och getost så det smälter
 • Slå blandningen över den vita chokladen och mixa in smöret
 • Låt sätta sig och spritsa på biskvibotten
 • Doppa i tempererad mörk choklad och strö över flingsalt

 

r3erd2usppah4ivnre6q

Sara Aasum Hultberg
Hillenberg
E-post: sarahultberg@live.se
Instagram: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.