Foto: Roman ODINTSOV

Nu börjar de småskaliga glass och gelatotillverkarna vakna till liv igen efter en lång vinterdvala och produktionen börjar sakta men säkert gå på högvarv.

Med all respekt för svensk glass men jag förordar den italienska varianten gelato som anses vara den bästa i världen. När min fru Annie och jag är i Catania på Sicilien (där hennes vuxna barn bor) brukar vi beställa Il gelato con brioche (brioche som fylls med glass) som serveras i stort sett på alla barer (caffetteria, gelateria) och många sicilianare äter den till frukost eller som eftermiddags snack.

Glassmakare från Sicilien har ända sedan andra hälften av 1600-talet varit kända för sina hantverk med granitas, sorbetti och sorbetti con crema.

Il gelato con brioche

Även om gelato har varit en italiensk tradition i århundraden så är den typ som produceras på Sicilien något annorlunda jämfört med övriga Italien. Hemligheten ligger i enkelheten, crema rinforzata, påverkad av muhallabia, den söta mjölkpudding som introduceras till Sicilien genom de arabiska erövrarna.

Vad som skiljer sicilianska gelato från traditionell gelato är att det varken innehåller grädde eller ägg. Istället tar majsstärkelse på sig rollen som stabilisator och förtjockningsmedel.

Foto: Reka Fabian på Unsplash
Foto: Reka FabianUnsplash

Gelato har i allmänhet ungefär hälften så mycket smörfett som amerikanska glass och sicilianska gelato har ännu mindre eftersom den innehåller mjölk och ingen grädde alls. Till skillnad från traditionell glass så pumpas inte gelato upp med en massa överflödig luft. Jag hittade en bra artikel från Saveur om den sicilianska glassens historia som du läsa om här.

Vid våra besök i Catania beställer vi ofta in granita som är en typiskt siciliansk sorbet gjord av socker, vatten och olika aromer. Det går att finna granita även i vissa andra delar av Italien som exempelvis i Kalabrien men det är på Sicilien man finner den äkta versionen. Det sägs att Catania har den bästa granitan och det är jag nog benägen att hålla med om. Granita serveras med en brioche och på Sicilien är den plattare och bredare än den franska versionen och med en annan konsistens.

Granita

I Sverige har antalet gelaterier ökat lavinartat de senaste åren och under Glass-SM som arrangerades för några veckor sedan var det många tävlandes vilket du kan läsa om här.

Genom åren tycker jag allt fler blivit duktiga på att få fram välbalanserade smaker med bra konsistens och struktur. Dessutom tycker jag mig notera att allt fler använder sig av schyssta råvaror och i många fall även ekologiska produkter i sin strävan att nå perfektion.

Se nu till att besöka din lokala glass och gelatohantverkare och gör det nu❤

Granita från Catania, Sicilien

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.