Ute på Färingsö ligger charmiga Äppelfabriken med sitt trevliga café, gårdsbutik, trädgård och cidermakeri. Katharina Ångström Isacsson och maken Lars Ångström startade upp verksamheten 2006 då Katharina tyckte det var synd att se all frukt i trädgården ruttna bort.
De började ta hand om frukt och bär som ingen tog vara på och så startade de upp en liten tillverkning hemma i köket. Produkterna sålde de sedan på bland annat Drottningholms julmarknad och det blev ganska snabbt en succé. Verksamheten växte och 2010 startade de upp musteriet samt ett café.
På Äppelfabriken är allt ekologiskt och närodlat och de tillverkar bland annat marmelad, saft, chutney, must, gelé och glögg. Genom små kok om tre till fyra kilo, ekologiskt rörsocker och ingredienser kan de garantera 100% äkta smakupplevelse.
I Wiksunds trädgård finns ett växthus som byggdes redan år 1898 men det är först i mitten på 2000-talet som växthuset renoverades och trädgården fick sin nuvarande skepnad. Här finns det massor av blommor, frukt och bär under aktuell säsong samt en stor gräsyta med sittplatser och trots att det ibland kan vara mycket folk så brukar man finna sin lilla oas att sitta på.
Utöver trädgård finns en boulebana och för barnen, en stor studsmatta. Vid säsong spatserar tuppen och hönorna fritt i området.
Till trädgården hör även en butik som startades upp 2006 där man finner egenproducerad saft, sylt, marmelad, chutneys, moser, muster, geléer och en hel del annat.
Vintertid rekommenderar jag deras glögg som är väldigt smakrik och god. Bredvid gårdsbutiken ligger ett litet sött hus där de brukar ha bokloppis.
Själva cafédelen är modernt inredd med hög mysfaktor men antalet sittplatser är inte speciellt många. Desto fler sittplatser finns det utomhus och även om det ibland kan vara rätt mycket folk så finner man oftast en mysig plats att sitta på.
Menyn erbjuder lättare luncher, bakverk, smörgåsar, egen öl och cider. När vi var här fanns det smörrebröd, rostbiff, tomat och mozzarellatallrik, grillad wrap, västerbottenpaj, grillad veganmacka och räkor på rågbröd. Allt tillagas på plats med schyssta råvaror och givetvis följer de årstidernas utbud.
Utbudet på bakverk är stort där deras pajer är kronan på verket, jösses vilka goda äppelpajer och rabarberpajer min fru Annie och jag ätit här.
Äppelfabriken har genom åren erhållit flera priser och utmärkelser. 20011 utsågs Äppelfabriken till årets företag i Ekerö kommun och 2013 utsågs de till årets landsbygdsföretag i Sverige. De har även utsetts till Sveriges populäraste gröna resmål 2013 efter en omröstning i SJ:s tidskrift Kupé.
Katharina Ångström Isacsson har en lång rad utmärkelser i SM i mathantverk för sina chutneys, marmelader, moser, geléer och glögg. 2013 vann hon tre guld och två silver i olika klasser.
Katharina och Lars har även släppt boken Äppelfabriken där de delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Katharinas erfarenhet med äpplen har bland annat resulterat i ett schema över vilka äpplen som passar bäst till vad och i boken finner du en uppslagsdel över 35 av de vanligaste äpplena. Boken innehåller även ett 50-tal recept.
I cidermakeriet kan du musta äpplen – de pastöriserar din must och tappar upp den i bag in box medan du väntar. Minimum vikt är 50 kg vilket motsvarar ca 3-4 papperskassar med äpplen och det kostar mellan 19-30 kr litern ink bag i box. I augusti öppnar musteriet upp för allmänheten.
Att ta sig till Äppelfabriken kräver sin lilla planering då det ligger avsides men det är bara att slå på gps:en och navigera rätt och jag lovar – du kommer inte att ångra dig.
Miljö/omgivning: Trädgård/natur
Utomhusplatser: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, lättare måltider, äppeldricka
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Ekologiskt
+ God äppeldricka
+ Musteri
+ Vacker omgivning
☞ Ett måste är att smaka äppelpaj, rabarberpaj och äppeldricka
Äppelfabriken
Adress: Viksundsvägen 63, Färingsö/Svartsjö
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar