Gröna Linjen – Ett eldorado för fikaälskare

Du vet väl att du inte behöver bege dig in till city för att få dig en schysst fika eller köpa en god tårta! Kranskommunerna runt om i Stockholm växer så det knakar och där det bor folk brukar det oftast finnas fikaställen.

Jag har i flera års tid uppmanat att starta upp bagerier, kaféer och restauranger i våra kranskommuner, i synnerhet då stan väntas växa ytterligare. År 2027 kommer det att bo 2 652 201 personer i hela länet enligt regionplaneförvaltningen vid landstinget. Det är många människor.

Utmed gröna t-banelinjens södra del finns en hel del schyssta fik att besöka så spana in listan som jag knåpat ihop och bege dig sedan iväg för en gofika i söderförort.

LINJE 19, 18, 17 – Gullmarsplan
Spiga Madre
Adress: Gullmarsvägen 42 F (ca 600 m från t-banan)
Facebook: Här
Tidigare inlägg: Här
Info: Ett hantverksbageri som drivs av italienskan Barbara Elisi Caracciolo. En duktig bagarnörd med fokus på kulturspannmål. Hon väljer med omsorg mjöl från mindre aktörer och mal sedan mjölet i en vacker träkvarn som hon importerat från Österrike.

Gullmarsplans stenugnsbageri
Adress: Gullmarsplan 4-6
Hemsida: Här
Info: I början av oktober förra året drog Gullmarsplans stenugnsbageri igång. Bra utbud och snyggt och fräscht.

LINJE 19 – Enskede gård
Enskedeparkens bageri
Adress: Enskede Gårdsväg 3-5 (ca 500 m från t-bana. Tvärbana, kliv av vid Linde)
Facebook: Här
Tidigare inlägg: Här
Info: “Parken” är en oas som är inhyst i en faluröd stuga mellan ett koloniområde och ett ridskola. Vinnare av DN Gulddraken 2016. Ett av mina favorit-fikaställen och ett paradis så här års. Fantastiskt bröd och goda bullar.

LINJE 19 – Sockenplan
Gateau
Adress: Enskedevägen 85
Hemsida: Här
Info: Ett av många Gateau-enheter runt om i stan. Liten butik med möjlighet till fika på plats.

LINJE 19 – Stureby
Kafé Ingenstans
Adress: Bastuhagsvägen 41
Instagram: Här
Info: Ett litet bohemiskt fik med mycket hjärta och med veganorm och skön musik.

LINJE 19 – Bandhagen
Chateau Bageri & Konditori
Adress: Skärlingebacken 2
Hemsida: Här

LINJE 19 – Högdalen
Kaffein
Adress: Högdalsgången 10
Hemsida: Här

LINJE 18 – Sandsborg
Robin Delselius bageri
Adress: Stora Gungans väg 2
Hemsida: Här
Info: I det mysiga området gamla Enskede ligger Robin Delselius bageri i en lokal som Konsum flyttade in 1913 och som sedan stängde igen 1983. Förra året tog Robin Delselius över verksamheten från Gamla Enskede bageri. Mysigt område och underbar lokal.

LINJE 18 – Skogskyrkogården
Dalarö bageri Enskede
Adress: Sockenvägen 477
Hemsida: Saknas
Info: Ett litet bageri snett emot t-banan som drivs av familjen Catenacci. De har drivit Dalarö bageri i tre år ute på Dalarö men behövde en produktionsenhet närmare stan då de levererar till många hotell och krogar som drivs av den välkända familjen. Valet föll på det lilla bageriet vid Skogskyrkogården där den renoverat lokalen i ett par månader i sommar och nu kört igång med full styrka. Det är Massi och sonen Enrico Catenacci som håller i trådarna tillsammans med mamma Tina Mattsson. Sammanlagt är det fem bagare som bakar dygnet runt.

LINJE 18 – Hökarängen
Bageriet BAK
Adress: Patentgatan 7
Facebook: Här
Info: Ett högklassiskt fik som slog upp dörrarna för två veckor sedan. Ted Johansson och Conrad Tyrsèn har under många år drivit Dessert & Choklad Stockholm på Lilla Essingen men nu valt att flytta ut verksamheten till “Hökis” samtidigt som de genomgått ett namnbyte av verksamheten.

LINJE 18 – Hökarängen
Konditorn & Bagarn
Adress: Pepparvägen 11
Hemsida: Här
Info: Ett litet och mysigt bageri och konditori som drivs av Cajsa Lindberg.

LINJE 18 – Hökarängen
Green Praline
Adress: Hauptvägen 90
Hemsida: Här
Info: När tårtkonstnären Liv Sandberg lämnade lokalen i februari i år så tog Sphinx Birch och Michelle Cedendahl över med sina glutenfria och veganska bakverk.

LINJE 19 – Hammarbyhöjden
Bonne Femme stenugnsbageri
Adress: Malmövägen 18 (bageri och fik), Finn Malmgrens plan (fik)
Hemsida: Här
Info: Ett bageri bland bostadshusen med ett fåtal sittplatser. I våras öppnade man även ett fik på Finn Malmgrens plan.

LINJE 19 – Kärrtorp
Santa Fè
Adress: Söderarmsvägen 1
Facebook: Här
Info: Anrikt konditori som funnits sedan 50-talet bland bostadshusen. 2016 tog Sofie Thorsbrink över verksamheten som ligger cirka fem minuters promenad från t-banan.

LINJE 19 – Kärrtorp
MA Baker
Adress: Kärrtorpsplan 7
Hemsida: Här
Info: 2016 bytte Anna Almqvist och Maria Bäckström karriär och blev med bageri i Kärrtorps centrum. Trivsamt och omtyckt fik som uppskattas av Kärrtorpsborna.

LINJE 19 – Bagarmossen
Lilla Bagis
Adress: Svartågatan 4a (bageriet). Svartågatan 1 (Kafé)
Hemsida: Här
Info: Ett litet hantverksbageri som drivs av Jaques Forest och hans fru Carin. Jaques jobbade tidigare på Rosendals vedugnsbageri. Ett bullkast från bageriet ligger även ett kafé som de driver.

Det här var ett axplock av fik som jag valt ut längst den gröna linjens tre södra delar. Det finns fler fik så det är bara att bege sig ut på fikafärd och/eller välja något fik från listan ovan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.