I går kväll delade Stellagalan ut sitt årliga pris till ett gäng fantastiskt duktiga kvinnor som verkar inom den kulinariska sfären. Under den stjärnspäckade tillställningen på Sergel HUB i Stockholm avnjöt gästerna en hållbar, välsmakande och härlig måltid ackompanjerad av förstklassiga drycker
Stellagalans styrelse arbetar för att bygga broar, lyfta förebilder och stärka både nya och etablerade generationer inom den gastronomiska branschen. Varje år firas detta viktiga arbete genom en glitterfylld gala som hyllar de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna i branschen.
Galan utser vinnarna i nio kategorier, Stellabagare, Stellabartender, Stellakock, Stellakonditor, Stellamedia, Stellamentor, Stellaservis, Stellasommelier och Stellahederspris. Då min blogg fokuserar på det söta här i livet så är det Stellakonditor och Stellabagare som är intressant i detta sammanhang.
NOMINERADE TILL STELLAKONDITOR
Alicia Dahl, Stockholm – Med sin magi på K-Märkt i Stockholm, förvandlar Alicia vardagliga ingredienser till konstverk. Hennes känsla för detaljer och smak får varje bakverk att glänsa.
Annie Hesselstad, Riksgränsen – Uppe i Riksgränsen på NIEHKU Mountain Villa skapar Annie söta sensationer med en unik blandning av vilda och nordiska influenser. Hennes förmåga att hitta balansen mellan naturens smaker och konditorhantverket gör henne till en riktig inspiration.
Frida Bäcke, Stockholm – Med en bakgrund från både Konditorlandslaget och Kocklandslaget, är Frida en sann förebild på Socker Socker i Stockholm. Hennes verk visar prov på perfektion och passion för bakhantverket.
2024- års Stellakonditor är Alicia Dahl
Vinnarmotivering
Vår vinnare har många bollar i luften. Hon är ansvarig för den hållbara koncernens bageri och konditori men hinner ändå med att hålla kurser för Sveriges lärare i bageri och konditori. Hon antar en ledarroll under yrkesprovet för både gymnasie- och komvuxelever. Hon har varit ansvarig för Nobeldesserten, och tar stort ansvar för produktion och kreativitet. Hennes stöttning får både kollegor och anställda i företaget, samt elever att växa, utvecklas och vilja mer.
NOMINERADE TILL STELLABAGARE
Josefin Åhlfeldt – Park bageri och konditori, Stockholm
Josefin imponerar med sin gedigna kunskap och sitt engagemang för hållbarhet och lokalproducerade råvaror. Hennes bröd och bullar lockar ständigt en lojal kundkrets
Johanna Nylén – Utgårds hantverksbageri, Fjällbacka
Johanna odlar sitt eget spannmål och använder lokala råvaror för att skapa högkvalitativa produkter. Hon driver även gårdsbutik och anordnar pizzakvällar. Hennes bageri växer ständigt och hennes passion är smittsam!
Maria Nyström – Gårdstunet i Finnfara, Bollnäs
Maria är en bagare som kombinerar tradition och innovation. Hon är särskilt engagerad i att bevara det svenska kulturarvet genom att baka tunnbröd, samtidigt som hon har en bred repertoar av bröd och bakverk.
2024-års Stellabagare är Josefin Åhlfeldt
Vinnarmotivering
Vår vinnare har enorm erfarenhet av hantverket samt medvetenhet om råvarornas betydelse för slutresultatet. Med stort engagemang och gedigen kunskap väljer hon kulturspannmål och ekologiska råvaror till det hon bakar. Bröd, bullar och frallor lockar en stor och trogen publik.
✶✶✶
Stellagalan är Change Innovators med jämställdhet inom gastronomin som mål där man utvecklat en plattform för samarbete kring detta. De synliggör de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna och bygger broar mellan mentorer och unga i branschen.
Genom att lyfta förebilder har de inspirerat och stärkt nya generationer. Teamet bakom Stellagalan arrangerar förutom den årliga galan ett Forum, möjlighet till samtal i form och nätverksträffar. Samt möten och debatter i olika sammanhang.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar