Idag avgjordes tävlingen Årets Konditor på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad på Stockholmsmässan där fem superduktiga konditorer tävlade om den ärofyllda titeln och den som slutligen tog hem förstaplatsen var Hilma Strömberg.
Utifrån temat Framtid har de tävlande haft tio timmar på sig, fördelat över två dagar. Under tävlingen har de skapat totalt fyra tårtor, 24 stycken praliner, en glassuppsättning i ”take-away”-format samt 20 stycken bakelser i fri tolkning med det spännande temat Framtid.
När godsakerna var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad jury stod Hilma sist kvar och kan nu titulera sig Årets Konditor, och Svensk Mästare för professionella konditorer. Hilma Strömberg arbetar till vardags som konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg.
Juryns motivering lyder:
”Med en djärv vision för framtiden har årets vinnare skapat bakverk som bjuder på en smakresa utöver det vanliga. Varje tugga balanserar fyllig intensitet med subtil elegans, och presentationen överraskar lika mycket som den förför. En ren precision genomsyrar hela hantverket.”
Resultat Årets Konditor 2024
1. Hilma Strömberg, Clarion Hotel Draken, Göteborg
2. Wictor Winqvist, Operakällaren, Stockholm
3. Montadar ”Montis” Kanbar, Bullar och Bröd stenugnsbageri, Stockholm
Delad fjärdeplats utan inbördes ordning
Johanna Rampitsch, Resarö paviljong, Stockholm och Erik Möller, Clarion Hotel Post, Göteborg
Hilma Strömbergs tävlingsbidrag:
Tårta
Den otroligt vackra tårtan ”Skogsläntans bärdröm” tar sin inspiration från den svenska skogen och naturen. Under en spegelblank vitchoklad-glaze döljer sig en botten av pistage med pistagekrisp tillsammans med en björnbärskompott och hallonbavaroise.
Pralin
”Guldklimpen från skogen” blev den vinnande pralinen. En bronsskimrande munsbit fylld med havtornsganache, brynt smörkola och solroskrisp.
Glassuppsättning i “take-away”-format
Vinnaren bjöd på en vanilj- och färskostglass, kombinerad med svartvinbärssorbet och toppad med salt kola och en blomknopp av egengjord svartvinbärspuré i en kreation med namnet ”Den frusna blomman”.
Bakelse
Vinnaren presenterade sannerligen ”En bit av blåbärsbusken” med sina bakelser gjord på en jacondebotten, med en citron- och fläderkräm och blåbärskompott. Pricken över i var den utomordentliga presentationen där bakelserna, i form av storskaliga blåbär, med imponerande noggrannhet placerats på individuella blad i en ståtlig blåbärsbuske.
Juryn i Årets Konditor 2024
Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, konditor på Grytberg säteri i Stjärnhov
Frida Leijon, “Årets konditor 2016”, driver Leijon Stenugnsbageri och konditori i Uppsala
Anna Björlin, bagarmästare & konditor, driver Lidingö Bröd & Pâtisserie
Daniel Roos, chefskonditor på K-märkt Patisserie & bageri
Sara Aasum Hultberg, “Årets konditor 2014”
Martin Isaksson, delägare, Chokladfabriken
Josefine Gauffin, bagare & konditor, driver Gauffin Boulangerie i Borlänge
Mattias Ljungberg, “Årets konditor 2006”, driver Tössebageriet i Stockholm
Annie Hesselstrand, chefskonditor, Artipelag och Niehku Mountain Villa i Riksgränsen
Christer Lundin, Head of Food Service, Arla
Mikael Klack, bagare på Sveba Dahlen
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK)
Foton: SBK
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar